lördag 10 februari 2018

OS invigningen 2018 Korea

OS invigningen 2018 Korea

Var: Poengchang - Korea
När: 9/2 2018
En lysande plan, Sickan! - Jönssonligan.


Som show betraktad tyckte jag OS invigningen var väldigt bra och blandade god underhållning med maffiga synintryck och en skön presentation av arrangörslandets förhoppningar och framtidsdrömmar, precis som det ska vara.


Vi fick följa en grupp barnskådspelare iklädda de olympiska ringarnas färger på en resa från dåtid till framtid och det var mer än en gång jag satt och undrade över hur de lyckades göra detta och vad som var datoranimerade projektioner inne i själva stadion och vad som var gjort i själva tv sändningen. Det visar hur långt scentekniken har kommit och vad man kan göra på en live scen utan att förlora känslan för berättelsen och karaktärena som berättar historien på scen.


Det jag tyckte drog ner tempot i den stora show som invigningen är var inmarschen av alla atleter som trots att det bara var 90 deltagande nationer (mot knappt 200 för sommar OS) och en arena byggd enkom för invigningen kändes som alldeles för lång och statisk. Det borde gå att sköta på ett dramatiskt intressantare sätt än att låta alla atleter marschera in under de olika flaggorna och ställa sig på plats i sina anvisade platser. En annan sak som kändes svårsmält var att man lät de båda koreanska länderna marschera in tillsammans och även ta sista etappen med elden tillsammans - Vilket jag inte tycker borde vara så uppmuntrande för de Sydkoreanska atleterna i deras eget hemmaspel. Men vad gör man inte för att säkra möjligheten till fredliga och säkra spel utan krigshot?


Med det sagt var denna invigning något av de absolut bästa jag har sett i denna väg och då har jag sett många invigningar genom åren. Koreanerna visade vad som går att göra med modern teknik i en live föreställning men det var ändå fokus på alla deltagande artister och dansare i föreställningen och deras magnifika kostymer. Där fanns stora ensemble nummer ala Peking OS invigningen och där fanns även plats för en finstämd tolkning av "Imagine". Det blev inte särskilt långrandigt inmarschen till trots och alla talare höll sig inom en bra tidsram - Det enda man hade kunnat önska var en engelskspråkig översättning eller dubbning för oss som inte är så bra på de språk som talades.


Nu är OS igång och det pågår till den 25 februari. Må de svenska deltagarna skörda många segrar och bjuda på storslagen show!


Not: Nog bjöd de svenska deltagarna hos på många segrar och en storslagen show alltid! Med 7 guldmedaljer, lika många silvermedaljer och ett brons är detta ett av våra bästa vinterspel någonsin. Bragdjuryn får en hård nöt att knäcka i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar