fredag 9 februari 2018

Sound of Music enligt Intiman


Sound of Music enligt Intiman

Var: Intiman, Stockholm

När: 8/2 2018

Make it so – Star Trek.

Det finns musikaler som verkar bli aktuellare varenda gång man ser dem och Sound of Music är en sådan tack vare dagens hårda verklighet med odemokratiska rörelser i gång lite varstans i världen. Det gör Sound of Music till en av de musikaler alla i hela världen borde se någon gång i livet. Dessutom är denna musikal så välbyggd och full med både charm och stundtals ganska otäcka händelser att den tåls att se av bara den orsaken.

För denna musikal är full av charmiga och trallvänliga melodier som jag tror alla känner till och kan nynna med i. Här finns Do re mi, My favorite things och Eidelveis för att nämna några. Dessutom gör Von Trapps barn att det finns enormt mycket charm och söta ögonblick i denna föreställning och det är det mest av i första akten som är både gulligare och barnvänligare än den andra.

För det man måste minnas är att Sound of Music utspelar sig under slutet av 1930 talet och tiden för Tysklands annektering av Österrike. Vilket är grunden till varför denna musikal är så otäkt aktuell i dagens verklighet. Detta gör att den andra akten – Liksom fallet är med Cabaret – blir så mycket mörkare och otäckare än den första. Detta gör också att jag vill rekomendera att man inte tar med de  yngsta barnen till denna föreställning vars första akt är nog så barnvänlig och underhållande även för de minsta.

Det kommer att bli otäkt och nazisterna i föreställningen kommer att vara elaka mot hjältarna. Men det är också mycket av vad som gör denna så bra. Samtidigt måste det kreativa teamet liksom i fallet med Cabaret ha en klar uppfattning om musikalens handling och vartåt det glada livet i första akten syftar i den andra. Det har Kålle Gunnarsson och den rädsla jag hade innan att man skulle ha strukigt delar av andra akten för att göra den mer barn och familjevänlig blev tack och lov aldrig gjort. För här håller man sig strikt till originalmusikalen enligt samma modell jag såg i Uppsala när den gick på Uppsala Stadsteater för några år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar