lördag 13 april 2019

Legally Blonde enligt SMU


Legally Blonde enligt SMU

Var: Maximteatern, Stockholm

När: 12/4 2019

It takes a fool to remain sane – Ola Salo.

I Legally Blonde kämpar blondinen Elle för att komma igenom det amerikanska topuniversitet Harvard trots att hon är en blondin som slår knockout på männen genom sitt utseende mer än sin kunskap i juridik. Detta gör hon för att hon är kär i killen som dumpade henne för att ”gå vidare” – Warner.

Om detta låter som en musikal som inte har åldrats med välbehag är det inte förvånande och första akten innehåller flera delar som borde få vilken Me Too kvinna som helst att ta sig för pannan. Den söta och Playboy inspirerade kanindräkten Elle använder när hon tror att hon ska på en maskerad ger ytterligare vatten på denna kvarn.

Men musikalen tar sig efter hand som Elle förvandlas till en begåvad och kunnig advokat och när hon på slutet använder sina skönhetskunskaper för att bräcka åklagaren i en rättegång känns den modern och samtida. Vilket räddar denna musikal från att vara förlegad i den samtida musikalvärlden. Här finns trots flera snedsteg en kvinnlig frigörelse kamp och kämpaglöd för allas rätt att vara sig själva även om det innefattar att vara en blondin som gör att denna musikal går att spela på ett framgångsrikt sätt även i vår jämställda tid.

Musikalen har bra musik och många av låtarna är både underhållande och komiska vilket förstärks av de duktiga artister SMU har detta år. Artisterna är med på noterna när de guidar oss i publiken från stränderna i Los Angeles området till lektionssalarna i Harvard och man gör det på ett självsäkert och distanserat sätt som förstärks av att den hårda advokaten Callahan spelas som en kvinna och att man använder mobiltelefoner istället för de fasta telefoner man annars använder i denna musikal.

Däremot känns denna musikal väl amerikansk när Elles mentor drömmer om ”irländska” säckpipor och när rättegångsdeltagarna försöker avgöra om en poolskötare är ”europé eller gay” vilket vi från Europa kan tycka känns mindre kul det komiska anslaget till trots. Här skulle skaparna av denna musikal ha behövt förtydliga att det (om så är fallet) är avsett som ironi istället för seriös komik.

Bör man gå och se denna musikal om man får chansen? Kan man leva med dess svagheter är det självklart och de duktiga artisterna på SMU är i sig värda en resa som Guide Michelin säger. Den är kul och underhållande och det finns många bra låtar som är både underhållande och sevärda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar