fredag 12 april 2019

Shakespeare In Love på Dansens hus

Shakespeare In Love på Dansens hus.

Var: Dansens Hus (Stadsteatern) Stockholm.
När: 11/4 2019
Det är en musikal! - Musikal, Something Rotten.

Shakespeare In Love har flyttat till Dansens hus på grund av Kulturhusets renovering och förutom en chans att se om en mycket bra föreställning så var detta framförallt en chans att besöka Stadsteaterns nya huvudscen.

Det var intressant och själva scenutrymmet verkar ha mycket likheter med stora scenen på Kulturhuset och det känns nästan som att man har använt denna scen som förlaga när man gjorde Kulturhusets scen. Jag kände också historiens vingslag eftersom det var här på Dansens hus som Stadsteatern föddes en gång i tiden och jag tror att Stadsteatern kommer att trivas bra här.

Själva föreställningen var lika bra som förra gången och det var kul att se om denna efter att ha sett Something Rotten i Karlstad - En föreställning som vore mycket kul att se på Stadsteatern. Båda föreställningarna handlar om teaterikonen William Shakespeare och hans verk och båda är mycket underhållande och roliga även om Something Rotten tar priset i skrattfest kategorin.

Man väver in en av Shakespeares mest älskade pjäser Romeo och Julia väldigt bra i handlingen i och med Wills försök att skriva denna succé i en värld där kvinnor inte tillåts uppträda på en offentlig scen. Vilket i sig gör denna föreställning mycket aktuell. Huvudpersonen Viola får kämpa mot både fördomar och förtryck och hennes kamp för att få stå på en scen tillsammans med sin älskade är lika berörande som Romeo och Julia är.

Finns det något negativt är det att denna föreställning är på den längre sidan. Man har med flera musikstycken i föreställningen men det är ett upprepande av samma poem i samband med flera scenbyten och tillför egentligen inget till berättelsen i sig. Det skulle vara intressant att se vad man skulle kunna göra med denna föreställning i musikalform och jag tror att det då skulle gå att kunna korta ner föreställningens längd genom att effektivisera handlingen och minska tiden som går åt till scenbytena.

Men det hindrar som sagt inte att denna föreställning är mycket intressant för alla oss som älskar Romeo och Julia och dess musikalversion West Side Story. Det finns många intressanta meta nivåer att hålla reda på och njuta av här vilket förhöjer upplevelsen rejält för en teaternörd som jag är. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar