lördag 1 februari 2020

Den långa flykten enligt Kulturama


Den långa flykten enligt Kulturama


Var: Kulturama, Stockholm

När: 31/1 2020

Du håller utkik om det kommer en katt – Den långa flykten.


Det här innehåller allt det som får mitt hjärta att klappa lite extra och det är ett väldigt bra exempel på en egenskriven musikal baserad på en känd förlaga. I detta fall handlar det om Den långa flykten där en grupp kaniner tvingas bort från sitt hem av en okänd fara och via ett antal mer eller mindre bekanta sånger följer man deras strävan att nå sitt paradis tillsammans med andra kaniner.


Artisterna är väldigt bra på att spela djur och man önskar nästan att dessa vuxenmusikal ettor fick sätta tänderna i en djurmusikal när det är dags för dem att ha huvudrollerna i årskurs två. Det sjungs väldigt bra och det får mig att önska några fler solo och duettsånger i denna musikal så att man får chans att se vad dessa elever går för ”på egen hand”.


Är det något jag skulle vilja ändra på så är det att varje roll skulle få någonting i kostymen som utvisar att det är just denna roll och ingen annan kanin. Jag får intrycket att karaktärerna flyttar mellan olika skådespelare och då är det extra viktigt att det är tydligt vem som för tillfället spelar vem. Karaktären Hatten hade en hatt vilket gjorde det extra lätt att följa med i bytena av skådespelare och jag önskar att alla rollerna hade kunnat få något motsvarande. Då hade det också varit lättare att hänga med i när skådespelarna gick ur sina roller och blev berättare eller vad man nu var.


Scenografi och kostym mässigt var denna musikal väldigt intressant eftersom det visar hur mycket man kan göra med relativt enkla medel i en musikal. Här var allt som behövdes i denna väg några stolar och ett antal kaninöron när det hade kunnat svälla ut och bli hur avancerat som helst. Visst hade man kunnat önska sig några kanin nosar och att kaninöronen man använde i början och slutet hölls på hela tiden man var kaniner men inget sådant behövs egentligen för att publiken ska köpa att det är kaniner man ser på scen så länge den dramatiska introduktionen görs på rätt sätt och här gjorde man det väldigt bra.


På det hela taget visar det kreativa teamet bakom Kulturamas musikalutbildning framfötterna och presenterar tillsammans med pianisten och artisterna på scen något väldigt bra och sevärt med små medel som ändå funkar väldigt bra i det format man har. Det gör denna musikal sevärd av bara den anledningen och jag rekommenderar varmt alla Kulturamas uppsättningar även om ni missar denna. Det är som vanligt i skolsammanhang svårt att inte tro att dessa elever är fullfjädrade musikalproffs redan och det ska bli kul att följa detta gäng både i vårens A Funny Thing Happen On The Way To The Forum och vad de nu sätter upp nästa vår. Gå och se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar