söndag 12 juli 2020

Kapten Sabeltand och den magiska diamanten.


Kapten Sabeltand och den magiska diamanten.

Var: Filmstaden Scandinavia, Solna.
När: 12/7 2020
Pinky är mitt namn, det kallas jag ombord – Pinkys Sång, Kapten Sabeltand.

Det här är ett bra musikaliskt äventyr för barn med mycket inspiration taget från berättelser som Pippi Långstrump på de sju haven, Tintin och Rackham den Rödes skatt och självklart Pirates of the Carribean men med en trio modiga barn i täten.

I filmen är Kapten Sabeltand på jakt efter den Magiska Diamanten som sägs uppfylla en önskning åt var och en varje gång det blir fullmåne när han via djungeltelegrafen får reda på att en pojke i Lugna Viken vet var diamanten finns och det leder till att han får med sig sin väninna på ett äventyr som innehåller allt man kan önska sig av ett klassiskt piratäventyr i en fantasy miljö.

Det är en kul och spännande uppsättning karaktärer vi får möta varav många känns som parodier på välkända företeelser i denna sorts filmer. Där finns de klantiga Bill och Bull typerna, kocken som lagar äcklig mat av råvaror som det finns gott om på ett piratskepp och där finns till och med den pratsamma papegojan. Det hade kunnat bli riktigt kul om manusförfattarna hade riktat udden lite mer mot hur vissa typer av karaktärer förväntas uppträda i denna typ av filmer medan det nu blev mest lättsmält underhållning enligt det mest grundläggande konceptet man kan tänka sig för en piratbesättning.

Är det något jag har mer svårt för är det att alla överviktiga i filmen är mer eller mindre dumma i huvudet och hela tiden snubblar sig fram i berättelsen vilket känns trist o alla som har några kilon för mycket vägnar. Det hade kunnat bli roligare om några av dessa karaktärer hade visat sig ha förmågan att hitta på smarta lösningar eller i varje fall kunnat använda sin klumpighet till att klara upp dagen för våra hjältar. Visserligen var hela Kapten Sabeltands besättning av det klumpiga slaget men det blev några pinsamma skämt för mycket för att det skulle bli riktigt lyckat.

Jag som musikalälskare saknar också längre sångsekvenser ur de många musikalnumren i filmen – Nu blev det mest korta snuttar på knappt en vers och en refräng av alla visserligen väldigt bra och klämkäcka låtar och de var aldrig med och drev handlingen framåt något. Visst att filmen är gjord för väldigt unga barn men nog borde även sådana klara av att hålla fokus uppe under sångnummer på ett par tre minuter?

En bra sak är däremot sättet piratskeppet är tecknat på. Det känns som att man har valt tremastade fartyg som Tintins Enhörningen och det svenska fartyget Vasa som förebilder till både exteriörerna och interiörerna och tillsammans får man ett fartyg som känns trovärdigt som både segelfartyg och militärfartyg om man nu undantar att Sabeltand förmår segla detta stora fartyg med bara ett dussin män och två pojkar ombord. Men på det hela taget ett oväntat bra fartyg från pirateran.

Men på det hela taget ett oväntat bra äventyr med flera bra låtar att nynna vidare på efteråt – Gillar ni den här typen av barnvänliga äventyr och har barnasinnet kvar är denna film ett måste.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar