lördag 25 juli 2020

Kapten Sabeltand och den magiska diamanten besök 2

Kapten Sabeltand och den magiska diamanten besök 2

Var: Filmstaden Scandinavia, Solna.
När: 25/7 2020
Så kan vi ta det lugnt sen i nästa hundra år! - Kapten Sabeltand.

Jag gillar den här lilla pärlan ännu mer efter andra besöket. Det känns som att man har vant sig vid stilen som man har valt att teckna karaktärerna på och kan koppla bort tankarna på en del skämt och fokusera mer på historien som sådan.

Det är konstigt att Kapten Sabeltand inte har letat sig ut på svenska barn teater scener eftersom han är en figur som trots att han klassificeras som "en farlig man" i en av mina nya favoritsånger så är han ändå en huvudroll som är lätt att gilla och har många sympatiska drag trots att han är "Kungen över de sju haven". Han charmerar inte bara den före detta piraten Pinky utan också hans begåvade väninna som får kämpa för att försvara sin plats ombord trots alla myter om att kvinnor på fartyg för otur med sig. Det gö att vi i publiken gärna vill mönstra på ombord på "Den svarte damen" om han seglar in på någon teater i närheten.

Som antagonist till denna piratbesättning har man valt en vampyr vars högsta önskan är att tåla solsken vilket väl är mer förståeligt än hans uppblåsthet och gå över andra anda som trots att han i grunden är rätt lätt att gilla gör honom till en ganska passande motståndare till en pirat.

Har den någon nackdel mer än att alltför många ur den gode kaptenens besättning är alldeles för överviktiga för att det ska passa med alla de dumskalle skämt man har ålagt dem så är det att den stundtals kan vara ganska otäck för de allra minsta barnen och jag skulle inte rekommendera den till någon som inte är van att se på eller läsa äventyrsberättelser som Skattkammarön och Vayana/Moana.

Men det är trots allt väldigt bra gjort och snyggt tecknat - Denna film skulle inte vare sig Disney, Pixar eller Hergé själv skämmas för. Den svarte damen känns nästan tecknad med vårt eget Vasa skepp som förlaga och känns betydligt mer sjödugligt än andra kända piratfartyg som har seglat fram på den vita duken genom åren.

Den svenska dubbningen är bra gjord överlag och har väldigt bra sångare som framför de olika musiknumren men jag skulle trots det vilja få chansen att se den norska originalcasten men med svensk text någon gång eftersom det alltid är roligt att höra musik på det språk man har skrivit det på om man alls kan detta språket.

Jag skulle som sagt gärna se denna norska företeelse från Dyparken på en svensk teaterscen någon gång framöver och gärna på Intiman som denna berättelsen skulle vara perfekt för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar