onsdag 12 augusti 2020

Dagbok från Corona Sverige del fem: Sommar tv.

 Dagbok från Corona Sverige del fem: Sommar tv.

Var: Hemma.
När: Juni, juli och augusti.
Vi kan inte ha en kvinna ombord, det betyder otur! - Kapten Sabeltand.

Nu börjar det bli dags att sammanfatta hur de tv program som har påverkats av Corona läget i sommar har varit och jag tänker främst på Lotta på Liseberg, Allsång på Skansen och Ernst sommar men även på SVTs Sommar och Sport öppet.

Lotta på Liseberg:

Har varit bra med nostalgiska återblickar från de föregående årens allsånger och med gäster från Saturday Night Fever och Cabaret men jag har trots det saknat publiken oerhört mycket. Det känns inte som att vi i tv soffan kan "tanka energi" från publiken på plats alls och inte ens de önskelåtar man har låtit valda delar av publiken hemma önska sig har lyft programmet något. Man hade hellre kunnat ta in och intervjua fans till någon av programmets artister och låtit de önska en av deras låtar. 

Allsång på Skansen:

Kändes också väldigt tomt utan publik även om man här hade god hjälp av sin eminenta allsångskör som delvis tog över publikens roll. Men alla allsångsprogram lever på att man har publik som är med och sjunger och utan publiken blir det därför dött trots att alla artisterna gör underverk och är superduktiga. Allsången hade valt att göra besök i olika artisters hem och det blandade och gav väldigt mycket med därtill skiftande resultat. Inledningsprogrammets Kalle Moreous var lysande medan avslutningens Roger Pontare var så frånvarande att jag undrade om han hade somnat och ur tv synpunkt hade det varit bättre att låta Kalle vara avslutningsman.

Ernst Sommar:

Jag saknade ett projekt för den gode Ernst att gå runt och mysa i och nu fick han mest göra propåer inför de senare årens bästa inslag vilket inte var så bra som det hade kunnat bli i en tid när så många är hemma och renoverar. Jag hade hellre dragit nytta av det genom att låta Ernst besöka renoveringar och ge tips och råd om hur de ska gå vidare i sina projekt. Det är ett program kvar och visst är det kul att se gamla favorithus igen men jag tycker ändå att detta år var Ernst sämsta på länge.

Sommar öppet:

Det lilla jag såg av detta program kändes som att man rullade på i tidigare års inkörda hjulspår och det kändes rätt oengagerat trots sommarhälsningar och efterhandssändning av folklustspelet "Wermlänningarna" som visserligen var bra men ändå hade vunnit på att få längre tid och eller ett eget program. Det var så bra att jag gärna hade sett det i sin helhet.

Sport öppet:

Sport öppet var kul och det var intressant att se och möta så många stjärnor från förr men som någon sportkrönikör sa så hade man gärna fått ta med några misslyckanden med för att det inte skulle bli enbart hyllnings tv. Här hade man också kunnat sända större delar av sportreferaten och nu kändes det mer som att titta på en Sportspegel special eller årskrönika från det året.

Mästarmöten och VM fotboll 94:

Sände längre gjorde man i våras när man visade VM 94 och vissa utvalda mästarmöten från det lilla man då kunde göra i sportens värld. Det var förvisso en lisa för skälen men jag undrar varför man inte lade VM 94 på de dagar de gick på den tiden istället för att stressa fram det under några dagar på våren? Tänk vilken skillnad det hade kunnat bli att få "fira midsommar i USA" som man sa då. Mästarmötena var också kul och det var spännande att få se relativt okända sporter blandat med mer kända sådana som tennis och rally men jag kan tycka att man borde ha kunnat göra denna programserie både längre och mer frekvent eftersom det var så lite sport under våren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar