söndag 25 juli 2021

OS invigningen i Tokyo

 

OS invigningen i Tokyo

Var: Tokyo, Japan och Kanal 5

När: 23/7 2021

Det började som en skakning på nedre däck – Tredjeklass passagerens sång.

 

Efter att ha skjutits upp ett år på grund av pandemin så var det äntligen dags för OS invigningen i Tokyo i Japan. Jag tyckte man hade hittat en bra nivå på det som annars brukar vara ett överdådigt spektakel och det kändes som att man hade fingret på hur världen känner sig just nu.

Det var ett nedtonat och finstämt inledningsnummer som ändå lyckades att spegla Japan av idag på ett fint sätt och man lyckades hålla den känslan ganska väl ända fram tills den avslutande fackelstafetten där bland annat två sjukvårdsanställda fick vara med och föra facklan framåt till den avslutande tändningen av elden.

Det var dessutom ovanligt lite underhållning för att vara en invigning och det mest framstående intrycket är ett känslosamt framförande av den klassiska John Lennon låten Imagine. Det finns därför inte så mycket för mig att utveckla kring mina favoritämnen som jag brukar ha efter en sådan här tillställning.

Ska man hitta något mindre lyckat är det att den evighetslånga inmarschen av deltagarna tog en väldigt stor del av de dryga 3 timmar invigningen varade och det känns för mig som en ganska onödig del som säkert skulle gå att speeda upp ordentligt. Det var också dåligt med översättning kring de tal den japanska organisationen höll vilket gjorde att vi som inte kan japanska stängdes ute från detta. I dagens värld måste sådana tal gå att antingen livetexta eller dubba till engelska.

Men det var på det hela taget ett bra och värdigt insteg till en mycket annorlunda OS där vi förutom den sedvanliga (när det är i asien) tidsförskjutningen inte kommer att få se någon publik på läktarna vilket i sig känns speciellt och lite tomt. För nog är en del av charmen med ett OS att så många av de som bor i området får gå och se på högklassig sport?

Men det hindrar inte att ett OS är två veckors intensivt tv nöje och om det nu inte är som vanligt i år hoppas jag att det är det nästa år när vinter OS avgörs i Peking.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar