onsdag 12 juli 2023

Kattspionerna i Rosengårgd

 Kattspionerna i Rosengård

Vad: bokserie i fem delar
När: Senaste delen Juli 2023
Hans namn är Asparagus men det tar sån tid att försöka att säga... - Teaterkatten Gus Cats.

Som alla vet älskar jag allt som har med katter att göra och det är nog ingen högoddsare att jag skulle hitta och sträckläsa Kattspionerna i Rosengård redan från första eller andra boken.

Den senaste delen heter Vår katt i Havanna och den sträckläste jag hela dagen i går och trots att den har ett litet och barnvänligt format på dryga 100 sidor så är det en fantastisk kattvärld skaparna bygger upp över alla (hittills) fem böcker.

Man använder varianter på titlar från kända spionromaner och filmer som bas för böckernas under titlar och trots att man rör sig i ett litet område i Rosengård i Malmö känns det som en bokserie som hela Sverige kan ta till sina hjärtan.

I den senaste boken försöker man lösa ett mysterium med en orm samtidigt som man lär sig använda koder för att få tillgång till ett material som en annan spion har lämnat in och det för mig till den enda kritiken mot denna bok och det är att man verkar glömma bort flera trådar man har vävt in i  den stora väven i tidigare böcker. Kattungen Salome dyker bara upp i bakgrunden i en av teckningarna och politiker katten Bibbi lyser helt med sin frånvaro trots att hon borde ha gjort ett stort nummer av att hennes ärke fiender råttorna tvingas fly undan en stor orm i Möllan.

Men trots detta är denna bok liksom alla i denna serie en riktig bladvändare och jag skulle verkligen glädjas över om denna serie någon gång blev en teater eller musikal. Det finns så mycket spännande material att hämta kring livet i en utsatt förort och det spinns många trådar kring hur djuren i människans närhet förhåller sig till dagens mångkulturella verklighet att det borde räcka och bli över för varje teaterproducent.

Rekomenderas varmt till alla som gillar böcker om och med katter lika varmt som jag gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar