lördag 15 juli 2023

Strejk i Hollywood

 Strejk i Hollywood

Var: USA
När: 12 Juni till 9 november.
We cant pay the rent! RENT.

Manusförfattarna i Hollywood i USA har strejkat sedan en tid tillbaka och eftersom i stort sett varje film och TV serie behöver manus under stora delar av produktionen, även postproduktionen, så innebär denna strejk att många serier och filmer kommer att behöva skjutas upp eller läggas ner beroende på hur lång strejken blir.

Men i dagarna har också skådespelarna i Actors guild gått ut i strejk och det påverkar inte bara de serier och filmer som håller på att produceras utan riskerar även att påverka de som har premiär så länge strejken pågår eftersom skådespelarna inte kan göra röda mattan eller promerings jobb.

Jag förstår och stöder deras försök att få bättre och för nutiden anpassade villkor men jag är orolig för hur denna strejk ska påverka produktionsbolagens ekonomi när man samtidigt försöker hantera en låg konjuktur och effekterna av pandemin. Blir denna strejk långvarig kan det också bli väldigt tomt i tv rutan och på biograferna för lång tid framöver.

Det som kan vara värt att minnas i sammanhanget är att varje ny teknik sedan dess att ljudfilmen ersatte stumfilmen har påverkat kreativa människors arbete oerhört mycket och lär göra så även i framtiden på både gott och ont - Vilket den nya tidens AI teknik blir återstår väl att se.

För att parafrasera Eskil i Arn böckerna så hoppas jag att det blir en kort strejk eftersom en strejk påverkar väldigt många - Både av de som arbetar med dessa yrken och bland oss som tittar på och njuter av det dessa yrken producerar.

Jag hoppas att strejken snart tar slut och att man kan komma fram till en lösning båda parter är nöjda med så att vi kan återgå till att njuta av allt det fantastiska både manusförfattare och skådespelare skapar på duk och skärm. Ni är väl värda att få både bra lön och stor uppskattning för ert hårda jobb.

Uppdatering 25 september: Nu ser det ut som att manus strejken äntligen är på väg att ta slut efter att man har förhandlat fram en överenskommelse. Det rör inte skådespelarna men betyder att man i varje fall kan börja skriva manus igen och arbeta med post produktioner av sådant som kräver manus ändringar.

Uppdatering 10 november: Nu verkar äntligen skådespelar strejken ha tagit slut och båda sidor har nått en överenskommelse de är nöjda med så förhoppningsvis kan vi se nya serier och filmer spelas in igen framöver.

Uppdatering April: Nu är alla strejker slut sedan ett tag och Hollywood kan åter köra för fullt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar