onsdag 11 september 2013

30 års festen - After Shave och Galenskaparna VG


30 års festen – After Shave och Galenskaparna.

Var: Oscarsteatern, Stockholm

När 9/9 2013

Betyg: VG

En riktig nostalgitripp är alltid svår att betygsätta eftersom man alltid måste ha i åtanke att många av dem som läser detta förmodligen inte har samma relation till detta som jag har. Men i fallet med After Shave och Galenskaparna är det nog säkert att påstå att de allra flesta har någon form av relation till något av deras mångfasciterade verk. Många har säkert sett underbara Macken eller råkat ut för underbara Farbror Frejs tokerier i En himla många program. Eller kanske sett långfilmer som Leif, Hajen som visste för mycket och Macken del 7 på bio. Eller rentav varit på någon av de många showerna som Stinsen brinner, Hagströms konditori  och Alla ska bada. Eller, tja, listan lär aldrig ta slut och i 30 års festen får vi i publiken ta del av 30 underbara nummer under 30 fantastiska års produktioner av Knut Agnred, Jan Rippe,  Per Fritzell (After Shave) Anders och Claes Eriksson och Kerstin Granlund (Galenskaparna) samt deras ”husband” Den ofattbara orkestern XL.

Nostalgifaktorn är hög och som högst i första aktern där ett underbart Macken medley utgör höjdpunkterna tillsammans med Åke från Åstol klassikern Pappa flytta inte in till Tjörn medan den andra aktens många härliga nummer känns lite för okända för mig för att den ska komma upp i samma toppbetyg som första akten, vilken ensam skulle ha fått en solklar MVG are. Ser man det rent nostalgiskt borde man kanske ha vänt på steken och gått från nutid till dåtid och därmed fått en hejdundrande allsångsavslutning i Bara sport, den underbara texten som är baserad på radiosportens signaturmelodi. Sedan kan jag personligen sakna nummer ur filmerna, till exempel den underbara Rotums kanoner och krut ur Leif men då hade den här underbara föreställningen lätt kunnat sluta långt efter midnatt.

Bör man då gå och se denna? Självkart utropar jag och alla vänner av After Shave och Galenskaparna. Detta är komik på högsta skrattnivå alla kategorier och helt underbart att se. Mycket nöje!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar