fredag 3 november 2017

Book of Mormon - Premiär besöket


Book of Mormon
Var: China teatern – Stockholm
När: 26/1 – 2017
Tid? Det här är inte tiden att bråka om tid, det har vi inte tid med! Alice i Underlandet.
När gänget som ligger bakom South Park sätter upp en musikal om Joseph Smith och hans Mormon rörelse (Amerikansk religion baserad på kristen tro) blir allt lika galet bra som religiöst inkorrekt. Detta är en musikal som blandar högt och lågt på sätt man inte trodde var möjligt på en svensk teaterscen och kräsmagade religiösa fanatiker varnas o det kraftigaste för denna pärla.
Alla andra kan luta sig tillbaka och förbereda sig på en riktig skrattfest med Per Andersson och Linus Wahlgren i täten för en grupp Mormon ”äldste” på mission i Uganda i djupaste afrika. Men förväntar man sig en sann och realistisk bild av afrikaner och livet under den afrikanska solen är man helt fel ute vilket märks redan vid parets avsked på flygplatsen där en ”afrikansk” kvinna tar avsked av dem ”Lejonkungen style” och det blir inte mindre fördomsfritt när paret väl anländer till Uganda.
För denna musikal är verkligen så långt ifrån ”Politiskt korrekt” man alls kan komma när filmreferenser till bland annat Star Wars och Star Trek blandas friskt med religionens historia på ett sätt som bara South Park gänget och möjligen Jesus Christ Superstar kan komma undan med. Bara alla olika referenser till några av mina favoritfilmer är värt ett besök eller två.
Detta är första gången musikalen har översatts till ett annat språk än engelska och översättarna har gjort ett gediget arbete med en mycket svår och komplicerad text grundad i en väldigt amerikansk humor och humor är alltid svårt att översätta bra nog för att få alla skämt att gå hem. En särskild eloge ges också till scenografi och kostymavdelningarna som verkligen har fått arbeta hårt med alla fantastiska kostymer och fulländad afrikansk scenografi denna musikal är full av.
Noteras bör även att China teatern har kommit långt i användandet av de tv (LED) skärmar man skapade inför Dirty Dancing och dess ”dataspels” känsla vilket är skönt att konstatera.  För på senare tid har man hittat helt rätt när det gäller att balansera användandet av teknik och dekor så att det ger en trovärdig och bra känsla inför den miljö man vill skapa i respektive musikal.
Vill ni värma skrattmusklerna ett par timmar i vårsolen rekomenderas denna varmt och allt annat än en storslagen succè vore mycket märkligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar