måndag 20 november 2017

The Wild Party enligt Robin besök 2


The Wild Party enligt Robin 2

Var: Fria Teatern, Stockholm

När: 19/11 2017

Vem vill inte vara med i den vilda festen? – The Wild Party

Den vilda festen är en mörk och stundtals skrämmande vuxen musikal som man definivt inte tar med barnfamiljen på. Den brås mest på musikaler som Cabaret och Chicago men har även tagit inspiration av Cats och Hair.

I Den vilda festen bjuder New York paret Queenie och Burrs in sina vaudeville vänner till en stor fest i parets lägenhet eftersm Queenie planerar att hämnas ett övergrepp Burrs har gjort sig skyldig till. Vad hon inte förväntar sig är att hennes vän Katie ska bjuda in Black till festen och att denna ska bli tredje benet i det tragiska triangeldramat som är musikalens huvudhandling.

En viktig del handlingen tar parets vaudeville (en form av underhållning) vänner som ibland ställer sig i rampljuset och sjunger en sång som fyller ut musikalens fest tema ytterligare. Det blir på så vis en verklig ensemble musikal i linje med Hair och Cats även om den drivande historien är starkare och mer påtaglig än hos dessa musikaler.

Det man kunde ha önskat är att parets vaudeville vänner lämnas med mer att göra i andra akten när de är i bakgrunden av handlingen än vad fallet är just nu. Nu blir de lämnade med att vara blickstilla långa stunder när de hade kunnat vara mer aktiva och deltagande i att skapa ”tribe känslan” från Cats och Hair. Det är ett förståeligt drag med tanke på den sena timmen som andra akten utspelar sig i men jag hade ändå önskat mer att titta på i bakgrunden under akt II.

Jag såg denna musikal när den gick på Kulturama för några år sedan och blev inte så imponerad av den då som jag blev nu och det är glädjande att kunna återupptäcka en sådan här musikal några år senare. Den är definitivt värd att se om man uppskattar lite vuxnare musikaler som Cabaret och Chicago men är kanske inget för barnfamiljen som förväntar sig en stunds trevlig underhållning. Åldersgränsen på 15 år är välbehövlig.

Rekomenderas varmt till alla som vill se en god vuxenmusikal av bästa märke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar