onsdag 24 oktober 2018

Shakespeare In Love


Shakespeare In Love

Var: Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

När: 23/10 2018

Att vara eller inte vara, det är frågan? – Hamlet.

Shakespeare In Love är en romantisk meta komedi där den då okände mästaren William Shakespeare (Alexander Karim) skriver på ett av sina mest berömda verk Romeo och Julia – Ett verk som även finns i musikalversion i form av West Side Story. I samma veva blir Will ohjälpligt förälskad i en ung flicka med skådespelardrömmar i en tid när ingen kvinna får spela teater i England.

Denna berättelse förs således fram på två plan – Dels i form av Wills skapande av Romeo och Julia och dels hans kärlek med den unga flickan och dessa båda plan samverkar så att de två berättelserna blir alltmer lika varandra och det är således många referenser till Romeo och Julia genom hela berättelsen.

Det är alltså en klar fördel att ha sett Romeo och Julia eller West Side Story när man ser denna föreställning eftersom jag tror att man annars missar mycket av referenserna till Romeo och Julia även om berättelsen i sig är rätt självförklarande. Men eftersom Romeo och Julia är ett av Shakespeares klassiska mästerverk och en av världens mest kända berättelser torde det vara ett kärt nöje att sätta sig in i denna berättelse om man mot förmodan skulle ha missat denna klassiker.

Ett stort plus för mig som tidigare har haft synpunkter på Stadsteaterns förmåga att skapa vackra djurmasker är att man här har en ovanligt utsökt hundmask som dyker upp vid några tillfällen. Den är väl i nivå med de vargmasker som Uppsala Stadsteater presenterade i Bröderna Lejonhjärta och det är en klar utveckling från tidigare försök i denna avdelning.

Det är även en stor fördel att man håller denna uppsättning på en hög och för verket passande nivå. Det är inget i karaktär, kostym och rekvisita väg som sticker ut och allt verkar höra hemma både i den tidsålder man spelar i (Mitten av 1600 talet) och den komiska agenda man sätter i detta verk.

Således ligger denna föreställning väl i nivå med Kulturhuset Stadsteaterns bättre uppsättningar på senare tid och man börjar nästan få känslan av att det närmar sig riktigt bra uppsättningar som Sweeney Todd och De tre musketörerna och det blir inte sämre av att artisterna håller en hög och engagerad nivå rakt igenom denna föreställning.

Det lite sorgliga med denna föreställning är att det förmodligen är det sista besöket på Kulturhuset Stadsteaterns stora scen före renoveringen av kulturhuset som drar igång vid årsskiftet och ska vara klart andra halvåret 2020. Under tiden ska Kulturhuset och Stadsteaterns verksamhet flytta ut i staden och verka ibland annat Dansens Hus och Folkoperan. Så därför rekommenderas alla som vill passa på att ta en sista chans att uppleva Stadsteaterns stora scen i sin gamla klassiska skepnad ett besök på Shakespeare In Love – Ni och alla som älskar Shakespeare blir inte besvikna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar