söndag 25 november 2018

9-5 enligt Robin Karlsson


9 – 5 enligt Robin Karlsson

Var: Tibble Teater, Täby, Stockholm

När: 24/11 2018

Somewhere over the rainbow – Trollkarlen från Oz.

9 – 5 är en musikal som bygger på en film av Dolly Parton som hade den kända sångerskan själv i huvudrollen som en av de tre tjejer berättelsen spinner kring. Musikalens tema är förändring och kvinnornas frigörelse från en macho chef vilket i sig gör denna musikal väldigt aktuell i dessa MeToo tider. Det känns även som en bra skolmusikal i och med alla kvinnliga roller i den månghövdade ensemblen.

Kampen för frigörelse från en egensinnig chef känns också igen från Bad Girls (Kulturama, SMU) där man också har samma typ av kvinnors frigörelse dramatik som denna har. Det är bra gjort och en musikal som behövs i tider som dessa när vi ser en strävan bort till gamla och inte fullt så goda tider på många håll i världen.

Det är bra fart i denna musikal och många scener är underbart koreograferade av Robin och Maja Stopp (Jesus Christ Superstar) som är teamet bakom denna musikal. Det är mycket energi och ensemblen gör ett stort arbete i att förmedla kvinnornas liv på en mansdominerad arbetsplats i det sena 70 talet.

Ska man ha någon synpunkt är det valet att ha chefens kontor längst ute på scenens kant vilket gör att vi som sitter långt fram får böja väldigt mycket på huvudet för att se dessa scener. Samtidigt är det en fördel i att man inte behöver flytta all utrustning på detta kontor fram och tillbaka mellan de olika numren och man utnyttjar denna del av scenen på ett bra sätt som annars inte vore möjligt.

På det hela taget är detta en musikal som är mycket sevärd och som är aktuellare än man hade hoppats att den skulle vara. För trots att dagens kvinnor inte har samma rigida förhållande till både sin arbetsplats och sina manliga kollegor som man har i denna musikal är ändå mycket av problematiken densamma och bara det gör denna musikal sevärd. Gå och se men skynda er för det är inte alltför många tillfällen kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar