fredag 16 november 2018

Sagan om Karl Bertil Jonssons Julafton


Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton

Var: Scala teatern, Stockholm

När: 15/11 2018

Jag har närt en kommunist vid min barm! – Tycho Jonsson.

Det här är nostalgi på hög nivå för alla oss som är uppväxta med Tage Danielssons klassiska julsaga i ”gammal tv” på julafton. När man sätter sig i salongen blir det som att stiga in i tv programmet vilket inte är så konstigt med tanke på att man har haft originaltecknaren (Per Åhlin) som hjälp när man har gjort scenografin. Det är porträttlikt och allt är ”som det ska vara” när man ser det på julafton.

Men hur förvandlar man då en 23 minuter lång julsaga till en drygt två timmar lång musikal? Jo man fyller ut den klassiska berättelsen med sånger och tar hjälp av Henrik Dorsins berättare som får återkoppla denna berättelse till vår nutid vilket ger ett extra lager av förståelse för skillnaden mellan Karl Bertils dåtid och vår egen samtid i till exempel kronkursens utveckling.

Sångerna känns rätt och de kommer exakt där de ska ur ett musikaldramatiskt perspektiv. Henrik Dorsin har hittat exakt rätt ton och musikalisk känsla för sina sånger och även humorn i berättarens mellansnack ligger exakt rätt. Man får helt enkelt känslan av att detta är vad Tage Danielsson hade skrivit om han hade gjort en musikal av denna saga.

Vad finns då att anmärka på i denna musikaliska nostalgitripp? Inte mycket förutom att denna föreställning förmodligen hade vunnit på att dras ihop till en akt så att man hade berättat hela sagan i ett svep precis som man gör på julafton. Pausen på tio minuter känns mer som ett onödigt avbrott i den gemytliga julstämningen man har spenderat hela första akten att bygga upp.

Sedan kan jag tycka att det är ett missat tillfälle att berättaren inte ger oss en tankegång kring vilket av dagens varuhus Tycho Jonsson hade kunnat äga. Hade man som mångårig stockholmare fått en insikt kring att Karl Bertils fader idag hade ägt NK eller Åhléns City så hade man kunnat få ett annat perspektiv på hans rikedom.

Men det är ändå en nostalgitripp värd att ta för alla som någon gång har sett denna fantastiska saga på tv och vill se hur det kan gestalta sig i verkligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar