lördag 10 november 2018

Something Rotten enligt Wermland Opera


Something Rotten enligt Wermland Opera



Var: Wermland Opera i Karlstad

När: 8/11

Macavity var inte där – Macavity, Cats.

Something Rotten är paradiset för oss musikalfans som kan le igenkännande åt referenser från världens stora musikaler så som Cats, Fantomen, Annie, Shrek och Cabaret – För att nämna några ur den rikliga fora med musikalreferenser som förekommer i denna skruvade komedi om bröderna Bottoms något ansträngda förhållande till föreställningens rockstjärna, William Shakespeare. Denna skriver hit efter hit och beundras av alla vilket inte är lätt för de samtida teaterproducenter som lever i hans skugga.

Den äldre av bröderna kommer med hjälp av en spåman på att nästa stora grej inom teatervärlden kommer att vara musikal och det är i det numret man börjar gå i taket med alla musikalreferenser. Men tyvärr har inte denna spåman med ett i spåvärlden välkänt efternamn alla sammanhang glasklart för sig och därför blir många av referenserna lika skruvade som denna musikal är och det är bara så underbart roligt att man måste kapitulera.

För mig som gillar kostym, fantasy och sagomusikaler är denna musikalkomedi en perfekt storm av underbart roliga tokigheter från numret som heter Musikal ända fram till det äggstra roliga numret Omelett. Dock tror jag att man vinner mycket på att någorlunda bra koll på både Shakespeare och de stora musikalerna eftersom det är en stor del av poängen med denna musikalparodi. Dock är denna föreställning rätt självförklarande och man kan ha utbyte av de roliga skämten och de fantastiska shownumren även utan att ha sett en enda musikal. Men det hjälper att ha gjort det.

Det är svårt att hitta något att klaga på denna premiärkväll eftersom alla artisterna är på topp och har all den energi och komiska begåvning en god musikalkomedi kräver. Det man möjligen skulle kunna ha åsikter om är att den svenska översättningen av originalet koppling mellan Hamlet blir lite svårare att förstå i det svenska Omelett – Men samtidigt är det väldigt svårt att hitta bra översättningar till skämt som inte har en naturlig direktöversättning utan att man förlorar hela andemeningen med skämtet.

Ibland önskar man att översättarna kunde ha större frihet att använda de engelska original orden i den svenska översättningen så som man gör i en av sångtitlarna där man har valt Will Power som titel. Många svenskar har trots allt bra koll på engelska och jag tror därför att man inte skulle ha några problem att ha både enstaka repliker på engelska eller att sjunga sångtexterna på det språket om så behövs.

Men på det hela taget en underbart rolig musikal väl värd en resa till Karlstad som de säger i Guide Michelin. Dessutom är det ett måste för alla musikalfans och jag hoppas att denna pärla sätts upp i storstäderna när Karlstad är klar med sin produktion. Denna uppsättning är trots allt europa premiären och jag är övertygad om att den kommer att göra succé både på Stockholms privatteatrar och Londons West End.
Dessutom vill jag avslutningsvis passa på att tacka Visit Karlstad, Elite Hotels och Wermlands Operan för denna möjlighet att se premiären och alla de andra arrangemang som denna resa innehöll. Jag har ofta velat åka till Wermlands Opera och se många fler av deras uppsättningar än vad jag har haft.

1 kommentar:

  1. Jag gillade den skarpt såklart. Men då går jag lååångt ifrån på så många musikaler. Men gillar komedi :)

    SvaraRadera