torsdag 13 december 2018

Pippi på de sju haven


Pippi på de sju haven


Var: Intiman, Stockholm

När: 13/12 2018

Kom an, kom an, pirater – Pippi på de sju haven.

Det här är något så unikt som en musikalisk världspremiär av en Astrid Lindgren film – Pippi på de sju haven. Detta trots att jag som har gått på allehanda Astrid föreställningar genom åren trodde att jag har sett alla hennes verk minst en gång vid det här laget.

Det roliga med att det är en världspremiär är att Kålle och kompani får ganska stora friheter att göra sin version med filmen som förlaga. Det känns fräscht och ger en antydan om vad han skulle kunna göra med total frihet att skapa en egen version av Astrids förlaga.

För det är just i bundenheten till förlagan jag känner att jag saknar något och det är ett antal nyskrivna ”karaktärssånger” som ger bakgrund och motiv till de olika karaktärerna som Pippi möter på sitt storslagna äventyr hos piraterna. Jag hade gärna haft en skurksång till Jack med kniven och hans piratvänner så att de likt Scar i Lejonkungen hade kunnat ge oss en bakgrund till varför de är elaka pirater.

Nu känns låturvalet lite tunt för en två timmars scenmusikal och det har sin förklaring i att musikal filmer ofta har färre antal låtar än motsvarande scenmusikal, något som skaparna av dessa ofta fyller ut med nyskrivet material enligt ovan.

Men det som finns i låtväg är enormt bra och jag gläds åt att få höra Kom an, kom an pirater, Kalle Teodor och Sjörövarfabbe på ett sätt som ofta ger en annan ingång än motsvarande låtar i filmen. Till exempel är Kom an, kom an pirater lagt i slutet av första akten som ett slagsmålsnummer mellan Pippi och piraterna. Man har även lagt in ett långt dansnummer och det värmer än vän av dansmusikaler som Cats mycket.

Kålle har med Pippi på de sju haven skapat ytterligare en pärla som är väl i nivå med Peter Pan och Sound Of Music vilket gör att detta mästerliga stycke är ett måste för alla barn och vuxna med barnasinnet kvar. Men skynda er att skaffa biljetter för risken/chansen är stor att detta kommer att gå för fulla hus en lång tid framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar