tisdag 24 december 2019

Panik i tomteverkstaden - Årets julkalender i SVT

Panik i tomteverkstaden - Årets julkalender i SVT

Var: SVT.
När: 1-24 december 2019
Inget är omöjligt, mirakel tar bara lite längre tid - Talesätt.

Panik i tomteverkstaden är en av de bättre julkalenderna genom åren och den lever högt på samspelet mellan Tomten (Per Andersson), Tomtemor (Pernilla Wahlgren och Snögubben (Per Andrée). Dessa komedienner har så härligt samspel att barnen i kalendern bokstavligen spelar andra fiolen genom hela serien trots att de ibland puffas fram i rampljuset.

Jag är glad över att det inte var barnen som räddade tomtevärlden i slutändan även om det såg så ut när flickan i tomtefamiljen skulle rädda världen undan den förhatliga julbocken som dess bättre visade sig ha ganska lätt att förlåta de felsteg Urtomten hade gjort mot honom när han snodde ett av hans rim.

Det gör på det hela taget att denna julkalender har ett för dessa tider väldigt passande och bra budskap i att alla förtjänar en andra chans om man är beredd att be om ursäkt för det onda man har gjort - Vilket alla inte har lika lätt som vare sig bocken, Urtomten eller Dalai Lama att göra. Däri finns helt säkert något att lära för både barn och vuxna.

Miljön är bra uppbyggd och tomtens hus och verkstad är trovärdigt gjort utan att verka överdrivit kitschig och man hade lätt kunnat gå "over the top" i julprydnader i tomtevärlden.

Det dåliga i denna serie är ironiskt nog det som samtidigt är seriens styrka - Det att man tack var fokuseringen på humorn saknar en karaktärsuppbyggnad som gör det möjligt för någon av huvudpersonerna att vara den som räddar tomtevärlden på ett trovärdigt och engagerande sätt. För trots många försök känns det inte som att någon av huvudrollerna är trovärdig räddare av "allt som är gott i denna värld" som de sa i Sagan om ringen. 

Jag fruktade att denna komedi eller fars skulle sluta med en av Molières mindre lyckade "Dux ex Macina" genom att någon genom ett trollslag kom på hur tomtevärlden skulle räddas och det lyckades man tack och lov att undvika genom att Tomten och Urtomten gemensamt frambringande den starkt skinnande ljusets lyckta till Tomtens hus där Bocken just var på väg att ta över hela världen vilket var det som möjliggjorde slutet. Det är som i Star Wars filmen "Det bästa av det som kunde ha blivit" även om det inte är det ultimata slutet om man ser detta ur en dramaserie synpunkt.

Hur bra står sig då denna julkalender i jämförelse med senare års julkalendrar? Lika bra som Selmas Saga och Jakten på Tidskristallen är den inte men jag vill ändå ge denna kalender en topp tre placering tack vare det underbara samspelet mellan trion av huvudpersoner understödda av skaran av tomtenissar. Väl sevärd och jag tycker att SVT har tagit ett par kliv upp i sin förmåga att göra bra julkalendrar som även vuxna kan se och njuta av de senare åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar