måndag 1 augusti 2022

Light and Magic

 Light and Magic

Var: Disney Plus

När: Juli 2022

Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid – Talesätt.

 

Light and Magic är en sex episoders TV serie om George Lucas specialeffektföretag Industrial Light and Magic. Det är ett företag som har varit med och skapat filmvärlden sådan som vi känner den idag bit för bit ända sedan den första Star Wars filmen kom ut 1977.

Vi får i dessa sex delar följa filmhistoriens utveckling från det att man använde stop motion teknologi till specialeffekterna via dess digitalisering till att man har så kraftfulla datorer att man kan göra nästan alla effekter live på stora tv skärmar i ”The Volume” och det är en helt otrolig berättelse för alla som är det minsta intresserade av hur film blir till.

Det skulle därför kunna bli en helt otrolig scenmusikal om hur filmbranschen återupptäckte sig själv på samma sätt man gjorde när ljudfilmen kom och när färgfilmen kom och det är en berättelse som har skett de senaste 45 åren och som sker medan jag skriver detta.

Ska man hitta något mindre lyckat är det att man kanske har valt att intervjua några personer för mycket istället för att fokusera sig på att visa berättelsen ur ett fåtal huvudpersoners synvinkel. Nu känns det som att man nästan måste föra anteckningar över vem som är vem och har vilken roll i det stora persongalleriet som utgör ILMs stab.

Men det hindrar inte att det är en mycket bra och mycket spännande berättelse som passar alla som har något som helst intresse av hur man gör film. Det är en dokumentär serie om ett företag vars arbete någon som någon gång har sett en stor Hollywood film sedan 1977 förmodligen har sett glimta fram i eftertexterna i åtskilliga av de senaste decenniernas storfilmer och TV serier från Star Wars (A New Hope) till Obi Wan Kenobi utan att egentligen fundera mer än nödvändigt över.

Det var kort sagt de som möjliggjorde filmen som vi känner den idag och bara det gör denna tv serie mycket sevärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar