söndag 7 augusti 2022

Lightyear

 Lightyear

Var: Disney Plus

När: 6/8 2022

Du tänker inte fyrdimensionellt Marty! – Tillbaka till framtiden.

 

Lightyear är filmen som Andys Buzz Lightyear docka är ifrån i Toystory filmerna och den lär tydligen ha varit en av de populäraste filmerna år 1995 i Toy Story världen. Buzz är alltså inte en docka som han är i Toystory utan han är en människa som är en rymdjägare ombord på ett rymdskepp som kraschar på en främmande planet under ett uppdrag.

Det är på sätt och vis bra eftersom man inte behöver ha sett någon av Toystory filmerna för att kunna njuta av denna sci fi pärla. Filmen bjuder på ett klassiskt Star Trek tema när Buzz använder en stjärnas gravitation för att testa hållbarheten i ett nytt rymdbränsle och på så vis färdas ett antal år in i framtiden för varje uppdrag vilket givetvis får sina konsekvenser på de av hans vänner som stannar kvar på planeten.

Det vimlar av Star Trek och andra Sci Fi referenser och det är ibland så mycket att jag undrar om en del av dem rentav har gått förlorade i den i övrigt utmärkta svenska dubbningen jag hörde. Humor är svårt nog att göra rättvisa och är det många referenser till ett fenomen som Star Trek så blir det extra viktigt att översättaren har stenkoll på hur detta fenomens terminologi brukar översättas för att inte referenserna ska flyga över huvudet på publiken.

Oavsett detta är filmen väldigt bra och ett måste för alla som gillar Sci Fi i alla dess former och ännu mer för oss som älskar Star Trek och Star Wars. Buzz personifierar konsten att lyckas genom att misslyckas och får även en söt kattkompanion en bit in i filmen som får mitt katthjärta att slå dubbla slag.

Jag måste ge en eloge till Disney Plus som producerar väldigt mycket bra serier och filmer i olika genrer. Det enda tråkiga med dem är att en del grejer som hade kunnat gå på bio går direkt dit men i övrigt är det helt underbart att allt som Disney äger finns samlat på ett ställe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar