torsdag 22 september 2022

Morbror Janne

 Morbror Janne

Var: Kulturhuset Stadsteatern Stockholm

När: 21/9 2022

Han med bilarna. Elbilarna. Elon Musk! – Morbror Janne.

Det här är Alexander Mörk Eidems bearbetning av Tjechovs pjäs Uncle Vanja som i denna version blir Morbror Janne. I dessa tider känns det bra att pjäsen är omarbetat till att handla om en avfolkningsbygd i Värmland istället.

Jag är en stor vän av Alexanders omarbetningar och nya tagningar på klassiska verk men här märks hans vassa penna inte så mycket mer än den lysande förflyttningen till svensk nutid. Det som märks mest av originalet är att det dricks oerhört mycket och att många av karaktärerna är mer eller mindre berusade genom hela föreställningen.

Pjäsen är bra och underhållande men lite långsam på sina håll i första akten. Den hade nog vunnit på att kortas ner en del eftersom den nuvarande längden på dryga 3 timmar känns i längsta laget för det man vill berätta.

Men det som är bra är o andra sidan riktigt bra och bäst är den flyhänta beskrivningen av vanligt folk i glesbygd – Den verklighet som är så långt ifrån storstaden Stockholm man kan komma i Sverige. Det är sevärt för oss storstadsbor bara av denna anledning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar