onsdag 14 september 2022

Pinocchio

 Pinocchio

Var: Disney Plus

När: 13/9 2022

Vem är jag? 24601! – Les Miserables.

Pinocchio är en docka som en ensam urmakare skapar efter en förebild av hans avlidne son. Det är också en live action remake byggd på en gammal Disney klassiker på samma figur. Det är också härifrån figuren Benjamin Syrsa kommer som har det stora avslutningsnumret på Kalle Ankas jul när han sjunger ”When you wish upon a star” som är den mest berömda av alla berömda Disney sånger.

Men i filmen är han en dagdrivare som blir inhyrd som träpojken Pinocchios samvete efter att den blå fen har gett Pinocchio liv. Det leder ut honom och Pinocchio på ett äventyr bland alla möjliga skumraskfigurer med en lurig räv och dennas kattassistent som inkörsport.

Pinnochio lär sig snabbt att alla människor inte är så ärliga som de säger sig vara och han får prova på de ultimata konsekvenserna av detta när han luras ut på ”Pleasure Island” som ser ut att vara ett stort nöjesfält men som i själva verket har en mörk hemlighet och stora frestelser på oskyldiga barn.

Möjligen kan man tycka att på att han är alltför villig att låta sig övertalas av de för tillfället pratar med honom och har väldigt lite av den egna drivkraften en bra protagonist behöver ha och som han hade i originalfilmen. Nu blir hans stora önskan i livet att tillfredsställa den han sist pratade med.

Det är bra gjort och skaparna håller för det mesta en bra balans när de överför de tecknade figurerna till levande karaktärer även om jag kan tycka att urmakarens katt husdjur ser ut att vara i det minsta laget för en livs levande katt samtidigt som kattasistenten och räven är av människostorlek.

Dessutom funderar jag på hur kostymskaparna tänkte när de designade den blå fen för denna har en CGI kostym som är raka motsatsen till den realistiska miljö man i övrigt vill skapa.

Men i övrigt är filmen snyggt gjord och har ett intressant tema kring att följa sitt samvete jämfört med att låta sig lockas in i de enkla nöjenas nedbrytande värld. Jag älskar dessutom hur nöjesparken först presenteras som ett glittrande Disneyland men sedan förvandlas till en mörk och hotfull värld fylld med faror.

Det är ganska få sånger i filmen men de som finns är väl värda att lyssna på och When you wish upon a star får mig att rysa i hela kroppen på grund av att den är en sådan klassiker. Jag skulle gärna se en scenversion av denna film fylld med flera av Disneys sång klassiker på detta tema.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar