torsdag 1 december 2022

Kronprinsen som försvann avsnitt 1 Spoilers

 Kronprinsen som försvann avsnitt 1

Var: SVT 1
När: 1 december (1-24 december hela serien)
När man åter hör Kalle Ankas jul - Julsång.

Det är alltid extra spännande när man den första december får en inblick i hur årets julkalender i SVT ska bli och ännu mer som jag tycker mig märka en markant kvalitetshöjning det senaste decenniet.

Årets upplaga heter Kronprinsen som försvann och är lanserad som en "Disney saga" i ett "kungarike på tiden då kungar och drottningar verkligen regerade" vilket i sig verkar lovande. Miljöerna är så här långt snyggt gjorda och slottet känns som att det kunde ha varit hämtat från Arendyll eller Hogwarts. Skådespelandet både hos barn och vuxna hålls på en bra nivå och det är inget kvar av överspelet som gjorde Barna Hedenhös kalendern svårsedd för en vuxen publik.

Lovande så långt och vi kastas direkt in i en klassisk rik och bortskämd unge måste fly till fattigkvarteren berättelse när männen och kvinnorna kring den avlidne kungen blir sura över drottningens tilltag att skänka pengar till de fattiga redan i första avsnittet. Det känns så långt som en blandning mellan 2020 års Mirakel och en klassisk Disney prinssessa saga.

Dock kan jag tycka att tempot är väl högt i första avsnittet vilket gör att man inte hinner lära känna varken kronprinsen eller hans mor särskilt väl innan mattan rycks undan och han bokstavligen hamnar på gatan där han gissningsvis ska spendera lejonparten av julkalendern. Serien hade nog mått bra av att om vi hade fått lära känna både kronprinsen och hans fattiga väninna mer innan deras värld kastades om. Det hade lett till att vi hade fått större anledning att bry eller förfasa oss över både Drottningen, kronprinsen, hovfolket och den fattiga Hildas familj innan de kastas ut i äventyret.

Men det viktiga i en julkalender är vad som sker framöver jag hoppas att karaktärerna inte visar sig vara fullt lika förutsägbara som man kan ana av det första avsnittet utan att vi får några tillfällen att bli överraskade över deras förmågor och ärenden. Det som är skönt är att serien ännu så länge verkar gå att se för vuxna likaväl som för barn även om jag kanske inte skulle sätta de minsta barnen att se denna berättelse själv utan vuxens närvaro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar