torsdag 22 december 2022

Top Gun: Maverick

 Top Gun: Maverick

Var: Sky Showtime
När: 22/12 2022
No, you can fly with me - Top Gun.

Top Gun är en av de bästa flygfilmerna någonsin och det var väl bara en tidsfråga innan den skulle få en uppföljare i form av Top Gun: Maverick. Det här följer den klassiska mallen att ta en eller flera gamla stjärnor som får reprisera sina gamla roller ett par decennier senare och man gör det väldigt bra.

I Maverick återkallas Tom Cruises karaktär till sin gamla Top Gun skola efter att ha kraschat ett testplan. Hans uppdrag blir att träna en grupp piloter i att klara ett omöjligt uppdrag och så långt är det inga överraskningar. Däremot är det väldigt bra och intensiva flygstrid scener och man klara den ack så viktiga militärchargongen lika bra som i den tidigare filmen.

Det vinkas en hel del till både originalet och Star Wars (Man flyger bland annat i en canyon och får träffa ett "omöjligt" mål i slutet av diket) och nostalgifaktorn blir total när Maverick av orsaker jag inte ska nämna här hamnar i en gammal F 14 på slutet. Bara de scenerna är värda hela filmen.

I övrigt flyger man mest FA 18 Hornet som är den nuvarande arbetshästen för den amerikanska hangarfartygs flottan. Det gör man riktigt bra och man har till och med kunnat tränga in en baksitsare i några av planen genom att använda träningsplan.

Man har dessutom hittat riktigt snygga "femte generationens plan" åt fienden vilket uppskattats även om de inte känns så oövervinnerliga som snacket i filmen utlovar. Även den Skunk Works prototyp som Maverick kraschar i början är riktigt snyggt och töjer väl bara gränsen till det omöjliga lite lagom mycket.

På det hela taget en bra och sevärd film som man framförallt ser för den enorma nostalgifaktorn för oss som var med när det begav sig för ettan. Jag tror rentav att man bör ha sett ettan för att ha glädje av tvåan. Gå och se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar