torsdag 29 augusti 2024

Paralympic Paris 2024 invigningen

 Paralympic Paris 2024 invigningen

Var: SVT
När: 28/8 2024
Det känns som att jag var här igår, Doc! - Marty BTTF.

Paralympics är OS för handikappade och hålls några veckor efter "Stora OS". Man använder samma arenor som sin större förlaga och det märks även i invigningen som ofta hålls på samma arena. Men denna gång var det annorlunda och man hade valt Place de Concorde istället för floden Seine.

Dock hade man valt alla de tråkigaste moment från en "vanlig" invigning och i synnerhet den evighetslånga inmarschen kändes extra evighetslång efter att ha sett stora OS magnifika flod parad uppdelad av mängder av musik inslag.

Det sades ofta att det var första gången Paralympics invigningen hölls utanför en arena men nog tyckte jag att denna plats hade väldigt mycket av en klassisk arena över sig även om den var tillfällig. Det var läktare runt en uppbyggd scen och det kändes alldeles som vanligt.

En positiv grej var att SVT hade textremsor till några av talen och jag vet inte om det är en grej som Paralympics gör annorlunda än stora OS men bra och välkommet var det. Mer sånt. Mindre bra var att SVTs kommentatorer hade sämre känsla för när det gick att prata än femmans även om det inte var lika illa som i Tokyo och Beijing.

Jag älskar dans i musikal sammanhang men tycker det känns som att jag saknar något när man dansar utanför min favorit genre. I Paralympics invigningen var fokuset på stora dans nummer koreograferade av en svensk koreograf och dessa var visuellt magnifika och såg tekniskt krävande ut men det kändes ändå som att jag saknade något. En berättare som tog oss igenom de olika momenten eller en musikalartist som sjöng oss igenom dem hade gjort stor skillnad.

Eld tändningen var en märklig upplevelse eftersom man först hade en jättelik "eld dans" med dussintals facklor runt Place de Concorde och sedan lät man en ensam atlet springa hela vägen ut till den stora ballongen från stora OS vilket tog lång tid. Det hade varit bättre att använda Obelisken som bas till eld tändningen istället alternativt använt "eld dansen" till att transportera ut elden till sagda ballong - Nu kändes det som att man drog ut väldigt mycket på tiden istället.

På det hela taget en tillbakagång till de mer klassiska invigningarna efter sommarens magnifika försök till nytänkande. Jag hoppas att framtida OS tar de bästa bitarna av Seine invigningen just för att det inte kändes så långtråkigt.

tisdag 27 augusti 2024

Klösiga katters klubb besök 5 och 6.

 Klösiga katters klubb besök 5 och 6.

Var: Medborgarplatsen (Mittiprickteatern)
När: 27/8 2024
Titta på mysiga katt videor på paddan istället! - Wormwood, Matilda.

För mig är det här så nära Cats man komma (Djungelboken möjligen undantagen) utan att vara på Cats och det är en fröjd för en kattvän att se tre katter på scen i en halvtimma. Det har allt en bra katt föreställning ska ha helt enkelt.

Det är också en fortsatt väldigt bra utomhus och parkteater föreställning och jag skulle gärna se fler föreställningar av denna på just Parkteatern nästa år. Dock känns det som att Medborgarplatsens scen är bättre för den än Sergels torg eftersom bakre delen av det som är en skridsko arena på vintern bildar en bra "fondvägg" i bakgrunden.

Det finns egentligen inte så mycket att klaga på så jag tar tillfället i akt att tacka alla inblandade för två (fyra med Sergel Torg i sommar.) fantastiska föreställningar. Detta känns som ett fantastiskt tillfälle att få min abstinens av mänskliga katter på scen ordentligt minskad för ett tag framöver.

måndag 26 augusti 2024

Star Trek Prodigy S 2 ***Spoiler!***

 Star Trek Prodigy S 2 ***Spoiler!***

Var: Skyshowtime
När: Augusti 2024
To boadly go where no one has gone before - Star Trek.

Så har jag då sett andra säsongen av Star Trek Prodigy och jag gillar den. Det tråkiga är bara att det verkar vara den sista säsongen av denna mycket speciella Star Trek serie som riktar sig till en yngre publik än gängse Star Trek gör.

Men jag tycker ändå att alla som gillar Star Trek Voyager lika mycket som jag gör bör se denna minst en gång eftersom den nästan känns som en fortsättning på just denna serie. Voyagers kapten Janeway är med mycket i säsong 1 och flera andra ur besättningen inklusive Chakotay och Doktorn är med i denna säsong till mitt stora nöje.

Ska man se något negativt med denna välskrivna serie så är det att man ibland känner sig vara mer i en Star Wars serie än en Star Trek dito eftersom denna serie ibland har inspirerats väl mycket av ett av mina favorit universum. Solums strids robotar, hjälmprydda soldater och superskurkarna Loom känns som hämtade ur en animerad Star Wars serie.

Karaktärerna fortsätter att utvecklas bra även om det ibland känns som att man har försökt få med väl mycket i en säsong för att ge serien tid att andas. Zeros utveckling från energi varelse, till humanoid och tillbaka till energi varelse känns som att det borde ha getts mycket mer tid för att vara lika betydelsefullt som Datas och Doktorns utveckling.

Jag önskar därför att denna serie hade fått en tredje säsong att utvecklas och växa på. Det finns något varmt och inkluderande med ett gäng ungdomar som strävar efter att bli Starfleet officerare för att på så sätt finna en plats i universum och jag har uppskattat att återigen få stifta kontakt med Janeway väldigt mycket.

Men det som vore riktigt kul vore om Janeway liksom Picard fick en egen spinn off serie att fortsätta denna serie med. Det förtjänar hon och det förtjänar ungdomarna i Prodigy efter allt tidsresande i denna säsong.

söndag 25 augusti 2024

Young Jedi Adventures S 2 First half ***Spoilers***

 Young Jedi Adventures S 2 First half ***Spoilers***

Var: Disney Plus
När: Augusti 2024
Alla är barn i början - Talesätt.

Så har jag då sett alla 11 avsnitt (22 äventyr) av den första halvan (gissar jag) av den andra säsongen av Young Jedi Adventurs och jag är nöjd även om serien inte är riktad till min åldersgrupp.

Som jag trodde efter första avsnittet så är denna säsongs äventyr något mognare än den första och barnen råkar ut och löser äventyr som inte är fullt lika barnsligt "strula och rätta till" som den första halvan av första säsongen var. Det visar att denna serie har potential att bli riktigt, riktigt bra om några säsonger.

Det känns dock som att man återanvänder mycket av miljöer och planeter från förra säsongen vilket jag ibland kan tycka är synd på en hel galax av planeter. Säsongens formula känns mycket som "Vi besöker planet X där karaktär Y behöver hjälp med Z" och jag hade gärna sett att man vidgat vyerna lite mer.

Till denna önskan hör också att skurkarna i mångt och mycket är samma genom hela säsongen och i denna säsong är det ofta nog Gungalerna som ställer till besvär genom att försöka stjäla något som våra unga Jedi vänner försöker stoppa dem från att göra. Det är kul nog och bra action men ofta rätt repetitivt.

Jag förstår att barn uppskattar miljöer och karaktärer de är bekanta med från första säsongen men jag hade ändå önskat att man kunde lyfta huvudet lite mer från redan besökta miljöer och kanske införa några fler gäng skurkar som har lite annorlunda agenda än att bara sno godis från barnen.

Men jag tillhör som sagt inte målgruppen för denna serie och trots detta uppskattar jag denna serie för vad den är - Rolig och lättsam action underhållning för små barn.

onsdag 14 augusti 2024

Young Jedi Adventures S 2 A 1 ***Spoiler***

Young Jedi Adventures S 2 A 1 ***Spoiler***

Var: Disney Plus
När: 14/8 2024
I am a Jedi, like my father before me - Luke ROTJ.

Så har då första halvan (Gissar jag) på andra säsongen av Young Jedi Adventures släppts och det känns redan på första avsnittet som att karaktärerna är lite mognare och har lite mer avancerade äventyr än under första säsongen. 

Med det sagt så behåller man formatet med två äventyr per avsnitt vilket jag tycker är det enda mindre bra med denna serie. Jag hade hellre sett dubbelt så många hälften så långa avsnitt än vi får nu.

Karaktärerna känns igen från förra säsongen även om jag uppskattar att de inte verkar fullt så ungt naiva och fullt så mycket "enkla lösningar" i det avsnittet jag har sett denna säsong. Det är i linje med hur animerad Star Wars brukar vara och det uppskattar jag mycket. Förhoppningsvis kan vi se fram emot några riktigt bra Star Wars avsnitt bortåt säsong 3 och 4 som det var i till exempel Rebels.

Men jag gillar denna serie ganska mycket även om jag är så långt ifrån målgruppen som man kan komma åldersmässigt. Det är trots detta en serie som liksom The Resistance har allt en bra Star Wars serie ska innehålla om man kan smälta de naivt barnsliga karaktärerna. Den är dessutom "ärlig mot sig själv" och försöker inte vara något annat än lagom lättsmält Jedi action för unga tittare.

Detta ska bli kul att följa vidare.

måndag 12 augusti 2024

OS avslutningen i Paris

 OS avslutningen i Paris

Var: Paris och Kanal fem.
När: 11/8 2024
Det känns som att jag var här i går. Marty - BTTF.

Så är då detta fantastiska OS i Paris över och det klarast lysande minnet förutom alla svenska medaljer är hur fullsatt det har varit på alla arenor, ja till och med på minsta försökspass. Det har jag aldrig sett på något annat OS så en eloge till arrangörerna.

En eloge till kommentatorerna under OS invigningen och avslutningen (Bla Klyft) som verkligen visste när de skulle hålla tyst. Det var total skillnad mot förra gången och jag hoppas att de får följa med över på SVT nästa gång. För det viktigaste när man kommenterar en OS invigning och avslutning är just att ha känsla för när det går att prata.

Dock blir det bakläxa till arrangörerna av invigningen och avslutningen då de hade väldigt lite informationsskyltar om vem som gjorde vad när. Där behöver nästkommande OS arrangörer stepa up väldigt mycket.

Vad gäller avslutningen som sådan höll den inte samma wow faktor som invigningen trots ett magnifikt och bokstavligt inhopp av Tom Cruise som "stal" flaggan med sig hem till Los Angeles. 

Men det kändes nästan som att OS elden släcktes direkt vid starten när kören sjöng vid den stora ballongen och någon fick en liten låga i en fackla att ta med sig till stadion. Tanken att arrangörerna och några idrottsmän blåste ut denna låga var visserligen finurlig men jag hade hellre sett att man tog med sig ballongen som elden fanns i in på stadion.

Musikunderhållningen under avslutningen var en märklig mix av mindre kända franska indie band på arenan och mycket välkända amerikanska stjärnor på en strand i Los Angeles. Jag hade förväntat mig mycket mer nu när övergången mellan två av världens stora musik städer skulle belysas. Så kampen om artisternas lyskraft vann invigningen på Seine med hästlängder.

På det hela taget blev jag mer imponerad av invigningens försök att göra något annorlunda trots det usla vädret än jag blev av avslutningens standard format. Just invigningen blir det väldigt svårt för nästa arrangör att toppa.

Till sist vill jag bara gratulera den svenska OS truppen som gjorde en storartad insats med 11 medaljer (Varav 4 guld) vilket mer än väl vägde upp en del svagare insatser. Detta visar vikten av att skicka en så bred trupp som möjligt eftersom man aldrig vet vilka okända stjärnor som kliver fram och gör storartade bragder.

fredag 9 augusti 2024

The Horsemen

 The Horsemen

Var: Sergels Torg, Parkteatern, Stockholm
När: 8/8 2024
På fyra ben går den jag älskar mest - Min kära lilla pony.

Det här är något vi verkligen borde ha en svensk variant av eftersom hästsport är så stort här. Det här är tre franska hästmän (ingen kvinna?) som turnerar runt för att roa publiken med lite hästshow inför OS (var OS i Paris 2024, numera OS i Los Angeles 2028.). Med sig har man tre "hästar" i form av dockor som man "rider på".

Resultatet är en blandning av fysisk interaktiv teater och en komedi som svingar ganska vilt åt allt som har med Frankrike och fransmän att göra vilket i sig är ganska kul. Men man väljer ändå hästnamn som inte passar in i detta tema vilket känns lite märkligt - Det hade kanske varit mer passande med hästnamn som Asterix och Napoleon än Trump och Ebba Bush även om jag förstår tanken med det.

Detta är som sagt något svenska teater världen i allmänhet och Parkteatern i synnerhet gärna får rida vidare på och skapa en egen variant av eftersom vi svenskar är väl så häst tokiga som fransmännen. Det är ett underhållande och roligt koncept som inte kräver mycket teaterteknik och som är passande som underhållning på utomhus scener och ridsport event.

Rekommenderas varmt till alla som har chansen att se detta och som gillar hästar och ridsport.