söndag 4 september 2016

Bullets over Broadway


Bullets over Broadway

Var: Göta Lejon, Stockholm

När: 3/9 2016 (publikrep)

Jag vill vakna upp i stan som aldrig sover! – New York, New York, Frank Sinatra

Bullets over Broadway av Woody Allen är en musikalkomedi i linje med förra årets storsuccé Förklädet där man följer manusförfattaren Davids strävan efter att lyckas få sitt senaste mästerverk uppsatt på gatan alla manusförfattare vill se sina mästerverk på – Broadway.

Men vägen till framgång visar sig vara minst sagt besvärlig och full av svåra beslut och avväganden om vad som ska vara med i manus och vilka skådespelare man ska anlita till musikalens pjäs. Det blir inte mindre komplicerat av att man som finansiärer valt ett gäng maffia liknande skurkar som drar först och frågar sen – Titelns ”Bullets” det vill säga kulor.

Att man sedan valt den avdankade ”superstjärnan” Helen Sinclair (Helen Sjöholm) och parat ihop henne med en obegåvad flickvän till producenten i form av Ollivie gör inte saken ett dugg lättare. Men mycket roligare eftersom Helen kommer med allt man kan begära av en Riktig Diva och Ollivie har ett tonfall som gör att man ohjälpligt faller i skratt så fort hon öppnar munnen.

Det är som gjort för en skrattfest och skrattsalvorna flyger lika tätt som kulorna från Chechs pistoler och skurkarnas ”Tommy guns”. Öppningen är lysande och fortsättningen ger inte många lugna sekunder utan fantastiska repliker skapad av den mästerliga penna David tror sig ha.

Är det något jag saknar i denna pärla är det möjligen en eller flera klassiska musikalsånger ibland sångnumren trots att alla sångnummer är tagna från mer eller mindre kända låtar. Det hade kunnat ge ytterligare djup att då och då kunna njuta av en riktig musikalpärla. Dessutom kan jag undra över nyttan i att ha en fullstor gangsterbil rullandes på scen när den ändå bara används i ett par scener och inte är väsentlig för att berätta historien? Detta hade man kunnat lösa lika galant som man löste andra aktens tågresa mellan Boston och New York kan man tycka.

Men på det hela taget en mycket bra och varmt rekommenderad stunds avkoppling. Att det viner ”kulor” på scen är inget som bör avskräcka någon att gå och se denna – Tvärtom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar