lördag 10 september 2016

Sällskapsresan


Sällskapsresan

Var: China teatern, Stockholm

När: 9/9 2016 (Premiär)

Vart ligger det där Pepes bodega? Sällskapsresan.

Det är första gången jag ser en musikalversion av en älskad och välsedd film som jag har ett riktigt varmt förhållande till eftersom den säger så mycket om vårt land och hur vi svenskar är, eller i varje fall var, på semestern i form av Sällskapsresan. Sällskapsresan är som alla vet en Lasse Åberg film som kretsar kring hans timida huvudperson Stig Helmer Ohlsson och dennas första semesterresa till Kanarieöarna. Denna original film har sedan följts upp av en hel serie filmer som med samma huvudperson tar upp olika fenomen vi svenskar gärna ägnar oss åt, som segling och golf.

Men det som nu går på China teatern var alltså originalet som i mångt och mycket var den bästa i serien eftersom inget är så svensk som en riktigt klassisk charterresa där en grupp svenskar ur olika samhällsskikt samsas på ett hotell i ”Nuevo Stockholmo” där allt är ”precis som hemma – fast varmare”.

Anders Johanssons Stig Helmer är liksom sin filmiska förlaga en ganska blek och grå karaktär som inte tar mycket plats i livet utan föredrar att betrakta sakernas gång från sin egen hörna. Dock har han den goda smaken att omge sig av en färgstark samling karaktärer med norske Ole Bramserud (Hans-Erik Dyvik Husby) i spetsen som mer än väl väger upp de bruna och beige färgerna i Stig Helmers garderob och gör denna musikalversion lysande och underhållande.

För här finns klassiker som Bertil ”Berra” Olsson (Sven Melander), hans vän Robban ”Partille” Söderberg (Tomas Bolme) som genom hela musikalen är på jakt efter den mytomspunna spritdrycken Pepes Bodega. Här finns även Maj-Britt ”Majsan” Lundberg (Frida Bergh) och många andra som jag inte har tid att nämna här. Men i musikalen finns ändå tid att ge alla dessa olika karaktärer spelrum och utveckling och man missar heller inte någon av de många klassiska repliker som denna musikals förlaga är byggd utav. Jag tror att alla som läser detta kan citera åtminstone någon replik ur filmen och således även musikalen.

Det är bra gjort och av bara den anledningen mycket sevärt – Rekommenderas varmt till alla som vill njuta av en stund klassisk chartersemester i värmen på Kanarieöarna. Por Favor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar