tisdag 27 september 2016

Donna Juanita


Donna Juanita

Var: Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

När: 26/9 2016 (Första publikrep)

Donna Juanita, syster till Don Juan – Donna Juanita, Spader Madame.

Efter att ha varit mindre nöjd med förra årets Cabaret var det skönt att se Kulturhuset Stadsteatern drämma till med en riktigt bra nyskriven musikal av bästa märke som ger allt man vill ha av Hasse och Tages stora låtskatt och lite till utom möjligen titelsången Donna Juanita.

För det är trots allt denna sång som ger denna musikal sin berättelse när Anita/Donna Juanita (Gina Dirawi) flyr landsorten och den instängda svärmorsdrömmen i landsbygdsorten Kramfors för ett liv i sus och dus tillsammans med sin beläste bror Dan (Robin Keller). Under denna flykt undan det gråa vardagslivet möter de en mängd karaktärer vars liv Donna Juanita obönhörligt påverkar. Det är allt från brevbäraren Janne Lindeman (Fredrik Lycke) till Fader Pius (Sven Ahlström) som dras med i Juanitas ständiga jakt på karlar att belägra.

För det är just denna ”Don Juanska” jakt på nya erövringar som driver denna komedi framåt så som den återberättas av den äldre Donna Juanita (Claire Wikholm) som i sin ensamhet på ålderns höst betraktar livets förgänglighet.

Under resans gång får vi höra mängder av Hasse och Tages bästa och mest minnesvärlda sånger och det är allt från Stetsonhatt till Man undrar om barna får sig ett glas öl och precis som sig bör i en bra musikal platsar de allt som oftast in perfekt i berättelsen – Även om det stundtals finns en och annan låt som man kanske kan fundera över behövs där och då eller om dess frånvaro kan korta ner den nu ganska långa musikalen några minuter.

Men trots denna långa längd känns det för undertecknad som att tiden flyger iväg och det är alltid ett tecken på en riktigt bra musikal. Så jag rekomenderar alla som har ett nostalgiskt förhållande till Hasse och Tages många låtpärlor att gå och se denna – Ni kommer inte att bli besvikna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar