fredag 2 september 2016

En tröst om hösten

En tröst om hösten

Var: Soppteatern, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm


När: 1/9 2016 (Genrep)


I Sverige har man sommar en vecka om året men då är det verkligen sommar! -Amerikanskt film.


I en tröst om hösten har man tagit det klassiska revyformatet som grund till en betraktelse av den tid vi lever i. Här låter man den kommande mörka och dystra årstiden bilda fond till den vemodiga stämningen som tycks ha drabbat världen en bit in i 2000 talet. Albin Flinkas beskriver denna känsla lysande när han i en av föreställningens sånger betraktar hur vår ljusa försommarglädje åren efter att murens fall har förbytts i en dystopisk undergångskänsla.


Sångnumren är i många stycken väldigt bra gjorda och det är vid mer än ett tillfälle som jag satt och letade efter någon välkänd musikalmelodi som kunde tänkas lega till grund för de nyskrivna texterna, vilket är ett ganska vanligt grepp i revyernas värld. Det gjorde att sångerna ofta kändes lagom bekanta men ändå fräscha och med ett helt nytt perspektiv på tillvaron.


Scenerna emellan sångnumren är intressanta och gav många underhållande stunder där jag främst minns den "förvirrade" äldre mannens intåg och ständigt återkommande "Ja det är ju tur att man har sin humor!" inlägg.


Men hade jag fått önska något ytterligare av denna utmärkta föreställning hade det varit en önskan om att man vågat utnyttja timmen till att vara lite mer bitsk mot samtidens politiska företeelser och personer. Nu var det enda man fick sig till livs i denna väg en ganska harmlös skildring av Gustaf Fridolin (Mps språkrör) livsgärning och det kan jag tycka är lite väl lite när man betänker att stadsteatern ofta månar sig om att vara både samtidsaktuell och kritiskt reflekterande över aktuella ämnen.


Men till alla som vill ha en god stunds avkoppling och många underhållande skratt i höstmörkret rekommenderas denna varmt och helhjärtat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar