torsdag 16 mars 2017

Hemsöborna


Hemsöborna
Var: Kulturhuset Stadsteaern, Stockholm
När: 15/3 2017
Han kom som ett yrväder om våren med ett Höganäskrus runt halsen – Hemsöborna
Det är glädjande att se Stadsteatern presentera en sådan här helgjuten föreställning som med enkla och finurliga hjälper visar upp den stockholmska skärgården på ett helgjutet sätt. Det blir ännu mer glädjande när man förstår att det är en schwetiare som står för regin ((Stefan Metz) och ändå har lyckats sätta pulsen på detta klassiska mästerverk på ett suveränt sätt.
Man har lyckats göra en scenografisk lösning som är flexibel och enkel att flytta runt där några lådor blir en båt, en säng, ett bord och en ö bara genom att man flyttar runt dem på olika sätt och ska man vara ärlig behöver man egentligen inte göra scenografi mer  komplicerat än så eftersom vi i publiken ändå fullföljer miljön i vår fantasi.
Castingen är mycket lyckad i denna uppsättning och framförallt är Claes Malmborg klockren i rollen som Carlsson – Föreställningens huvudperson.  Även Ann Petrén är mycket bra som Madam Flod och det känns som att man har hittat rätt skådespelare till alla roller även om jag gärna hade sett att Lotti Törnros Direktör Diethoff hade kunnat få vara en kvinna.
Ska man nämna något negativt kan det vara att jag misstänker att man har strukit en nyckelscen någonstans eftersom jag inte riktigt hängde med på varför det var så upprörande för Carlsson och Flod att sonen Gusten uteblev från bröllopet. Dessutom  kan man tycka att det idoga viftandet med skjutvapen och knivar under föreställningens gång inte kapitaliserades i faktisk användning mot någon av huvudpersonerna eftersom en gammal god teaterregel säger att ”Visar man en pistol på scen ska det smälla någon gång!” och visst skjöt man – Men inte mot någon av personerna på scen utan snare diverse villt. Detta förstärktes ännu mer av att man vid minst ett tillfälle hotade en av huvudpersonerna med sagda vapen utan att detta senare kom till användning.
Men jag är ändå glad att att ha sett Hemsöborna då denna tillhör raden av klassiska mästerverk varje teaterintresserad person bör ha sett någon gång i sitt liv och denna uppsättning är trots allt ovanligt bra och välspelad. Gå och se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar