onsdag 12 september 2018

Broarna i Madison County


Broarna i Madison County

Var: Maximteatern, Stockholm

När: 11/9 2018

For the first time in my life I feel… Wicked. – As Long As Youre Mine, Wicked

Musikalen Broarna I Madison County bygger på filmen med samma namn som i sin tur bygger på en bok skriven av Robert James Waller. Den handlar om en het romans mellan Robert Kincaid (Daniel Sjöberg) och Francesca Johnson (Victoria Tocca) under några dagar då hennes man är bortrest på en jordbruksmässa.

Det är en stark och tårdrypande berättelse om den där kärleken som kanske kunde ha blivit något mer än det där tillfälliga mellanspelet den i verkligheten var och både Viktoria och Daniel känns perfekta i dessa roller. Det känns också som en musikal som fyller ut ett tomrum i musikalvärlden även om storyn i sig är ännu än i en lång rad romantiska berättelser inom musikalvärlden.

Sångerna är skrivna till denna musikal och är väldigt bra för just denna berättelse. Många av den tillför dessutom mycket bakgrundsmaterial till de olika figurerna och det gör musikalen levande och stark på ett sätt som jag inte upplever att många liknande berättelser kan.

Man har löst scenografin på ett väldigt smart sätt med några enkla träkonstruktioner som får representera alltifrån Francescas hus till bron som gett boken dess namn. Men trots denna galanta lösning känns det likväl som att ensemblen får ägna sin mesta tid till att bära rekvisita in och ut. Man hade kunnat lösa detta genom att till exempel låta en del möblemang stå kvar mellan scenerna eller flytta fram en kuliss när man ska visa bron. Trots detta gör just den finurliga scenlösningen och ensemblens flitiga deltagande i de olika sångnumren att detta inte tar överhand på samma sätt som i till exempel Singing In The Rain eller Stad uppsättningen på Stadsteatern.

Men det är ändå samspelet mellan Francesca, Robert och Francescas familj som gör denna musikal så stark och så bra. Man har på det hela taget lyckats hitta väldigt bra artister med väldigt starka röster i de olika rollerna och Francescas man och barn gör väldigt gripande insatser i sina lite mindre roller. Detta känns som en bra grundmall för hur man bygger upp en musikal och rekommenderas varmt till alla som gillar romantiska berättelser med sorgliga slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar