söndag 30 september 2018

Spring Awekening


Spring Awekening


Var: Hässelbygårds skolan, Hässelby, Stockholm (WES)

När: 29/9 2018

Vart går vi nu? Följa med strömmen? – Hair.

Spring Awekening är både en historisk tillbakablick på ett provinsiellt Tyskland besatt av uniformer och vuxenvärldens kontroll av ungdomarna samtidigt som det känns som en framtida dystopi där 100 års utveckling har vridits tillbaka av bakåtsträvande nationalister. Det är såldes en inblick i varifrån vi i västvärlden har kommit ifrån samtidigt som det är en möjlig framtid om historien ges chansen att vrida sig hela varvet runt.

För här får vi möta en grupp tyska ungdomar i det sena 1800 talets hårda och kontrollerade miljö där allt tal om kroppsliga funktioner får vuxna att stamma och rodna i kapp med den prästerliga höghetens fördömande av allt som kan tänkas vara syndigt – Vilket ställer till stora problem för musikalens ungdomar som slits mellan sin egen nyfikenhet på varandra och vuxenvärldens krav på korrekt uppförande och avhållsamhet innan äktenskapet.

Det utvecklas till en mycket gripande och enormt berörande historia som står sig väl med Sound of Music och Cabaret och det förstärks ytterligare av nivån man har valt att lägga kostym och scenografi på. Dessa är både tidstypiska och rätt avskalade vilket ger en perfekt inramning av detta stycke som annars hade kunnat bli en övning i extravagant dekor och eleganta dräkter vilket gissningsvis hade gjort att historien som sådan inte hade blivit lika träffande som den blev nu.

Det här är en musikal som behövs i vår tid och jag hoppas att den kan ges utrymme på någon av stadens stora scener framöver då den ställer vår samtid i en historisk blixtbelysning på ett sätt som många behöver se och lära sig något av. Denna uppsättning rekommenderas således varmt till alla som vill beröras av musikalgenren när den är som bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar