fredag 21 september 2018

Sound of Music enligt Kålle besök 3

Sound of Music enligt Kålle besök 3

Var: Intiman, Stockholm.
När: 20/9 2018
Vi tar det hela från början, det brukar vara bäst så - Do Re Mi, Sound of Music.

Sound of Music är en av de musikaler jag kan se hur många gånger som helst och som ständigt känns allt mer aktuellt för varje besök. Det är tredje gången jag besöker denna uppsättning och det är kul att kunna konstatera att den har utvecklats väl under det gångna året. Jag tror på det hela taget att det här är bland det bättre Kålle och hans Intiman gäng har gjort och det var för mig en smula oväntat att en så stark och känslosam musikal skulle bli en sådan stor succé som familjemusikal.

Men funkar gör det och barnen värkar älska att följa Marias äventyr tillsammans med Von Trapps alla barn under perioden innan Österrike invaderades av Tyskland år 1938. Kapten Von Trapp får se sin värld rasa samman samtidigt som hans vänner delas upp ibland de som anpassar sig till den stundande ockupationen och de som väljer att protestera mot den. Den har i det avseendet ganska mycket likhet med Cabaret som också utspelar sig under samma era fast i Tysklands huvudstad Berlin.

Men trots den starka och berörande berättelsen finns det gott om utrymme för både skratt och underhållning och det är framförallt den lättsammare första akten som innehåller de mest välkända sångerna så som Do Re Mi och My Favorite Things. Man får samtidigt följa hur huvudpersonen Maria för in musiken i von Trapps värld och hur hon förvandlar barnen från marscherande robotar till medlemmar i Von Trapps familjekör.

Framhållas särskilt bör barnens insats göra och man blir imponerad av hur bra dessa barn och tonåringar är på att agera och sjunga. De är tillsammans med Maria och herr Von Trapp den givna mittpunkten i denna musikal och de klarar av att anpassa sig till allt som denna mittpunkt kräver av dem, både i grupp och enskilt. Det är anledningen till att jag tycker att Sound of Music är en av de bästa plantskolorna för den unga generationens musikalartister att växa upp i. Man får ta för sig på ett sätt som måste vara enormt utvecklande och lärorikt.

Rekommenderas varmt för alla som vill se en bra musikal - Men den spelas bara hösten ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar