tisdag 25 september 2018

Snövit - För vuxna


Snövit  - För vuxna

Var: Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

När: 25/9 2018

Du kommer att få din kvinna! Men inget blir som du tror! – Vägen till Jerusalem.

Snövit för vuxna är Stadsteaterns egen tolkning av den klassiska bröderna Grimm sagan Snövit ned skalad till berättelsen om Snövits möte med de sju dvärgarna. Dvärgarna har det gemensamt att de är gamla, kivas med varandra och hela berättelsen är så långt ifrån Disneys finpolerade version man alls kan komma. Därav underrubriken Snövit för vuxna.

Dvärgarna har kommit hem från gruvan de jobbar i och finner en låda som visar sig innehålla Snövit (Maja Rung) – En Snövit som är en hetlevrad och på ytan självsäker och kavat ung dam som vet att sätta dvärgarna på plats ordentligt. Detta samtidigt som hon visar svaghet och får ett nervöst sammanbrott av sin moders något elaka behandling av henne.

Det gör att man på den relativt korta stund Snövit själv är på plats elegant lyckas runda denna huvudpersons stora dramatiska brist – Det vill säga att det enda hon vill är att undvika häxans förbannelse och på sätt slippa sova i hundra år. Det är en befriande nytolkning av den klassiska sagan som ger berättelsen en mycket överraskande vändning i tredje akten.

Den största tiden av berättelsen ägnas åt dvärgarnas mer eller mindre lyckade samvaro med varandra och det blir stor komik i bästa buskisform när de sju mycket olika karaktärerna gnids mot varandra på ett mycket underhållande och roligt sätt. Deras käbbel ger ytterligare kontrast till Snövit när hon lyckas ändra de sju dvärgarnas tillvaro helt ända på ett sätt som kanske inte ska beskrivas vidare här.

Den rekommenderas varmt men är som sagt ingen berättelse för de yngsta barnen. Åldersgränsen är satt till 13 år och den behövs med tanke på det grovhuggna språket och den överraskande vändningen i tredje akten. Det är definitivt inget för kräsmagade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar