torsdag 12 mars 2020

Corona viruset och teatervärlden.

Corona viruset och teatervärlden.

Var: I Sverige
När: Tills Vidare.

These are dark ages - Star Wars.

Som alla förhoppningsvis vet har regeringen från och med i dag förbjudit tillställningar med över 500 deltagare och det kommer att drabba kulturlivet hårt även om många kan klara sig genom att dra ner på antalet sittplatser i sin salong till detta antal.

Har du biljett till något evenemang under 500 personer i lokalen så kan du räkna med att det kör som tänkt men du bör ändå kolla det med aktuell arrangör så att det är okej.

Har du biljett till ett evenemang med över 500 personer i lokalen bör du också kolla med arrangören då många ändå kan köra genom att reducera antalet platser vilket leder till att du om du har otur kan bli utan plats trots att du har biljett.

Det är viktigt att minnas att gränsen som är satt gäller alla i byggnaden under föreställningens gång och alltså även inkluderar personer på och bakom scen likväl som foaje personal. Det kan därför få den totala tillgången till biljetter som en arrangör har att tillgå att variera markant och således påverka även lokalen med betydligt mindre än 500 sittplatser.

Det är i skrivande stund inte klart vad som händer med redan köpta biljetter och det är något du måste ta med arrangören oavsett. Arrangören kan antingen välja att betala tillbaka redan bokade biljetter, flytta fram datumet på biljetten eller hänvisa till reglerna om "Force Majore" och därmed inte betala tillbaka något alls.

Är du det minsta sjuk eller har symptom som kan misstänkas vara Corona virus smitta stanna hemma och det gäller ännu mer alla som är i någon av riskgrupperna.

Tänk på att detta är en pågående process och att förhållandena kan ändras allt eftersom denna historia utvecklas. Har du biljett till ett arrangemang bör du alltid kolla det med arrangören strax innan du ska dit. Tänk också på att de flesta arrangörer har mycket att göra i dessa dagar och ibland inte hinner återkoppla till dig. Därför är det en bra grundregel att hör du inget från dem bör du anta att du har biljett som det är tänkt men du bör också räkna med att du kan bli nekad entré trots biljett om så krävs.

Tänk på att detta drabbar redan utsatta artister, teaterpersonal och producenter mycket hårt och att speciellt små och oberoende arrangörer kan drabbas hårt om de tvingas ställa in och betala tillbaka biljettkostnader. Arrangörerna och biljett försäljarna är dessutom överhopade med arbete kring detta och det är något ni bör ha i minnet om ni försöker nå dem på grund av detta.

Till slut kan jag bara säga att även den värsta storm blåser över och förvandlas till löftesrik sommardag någon gång i livet. Eller som Annie säger: "Tomorrow is only a day away!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar