söndag 1 mars 2020

Next To Normal enligt Uppsala Stadsteater


Next To Normal enligt Uppsala Stadsteater.


Var: Stadsteatern, Uppsala.

När: 29/2 2020 (Skottdagen)

Du måste inse att mycket av det som vi betraktar som sant är beroende på vår utgångspunkt – Obi Wan Kenobi, Star Wars.


Denna eminenta musikal har utvecklats till att bli ännu mer aktuellare än när jag såg den senast på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm för nästan ett decennium sedan och det har naturligtvis mycket att göra med hur det ser ut i vår omvärld.


För i denna musikal väcker man många frågor kring vad som är sant och vad som finns och man tog upp tankegångarna kring ”Fake News” långt innan en viss president myntade det uttrycket. För i huvudrollen Dianas (Helen Sjöholm) kamp för att komma överens med sin egen verklighetsuppfattning finns många tankegångar som lätt går att föra över till dagens politiska och sociala verklighet.


Man ställer frågan kring vad som är var och ens utgångspunkt (Point of view) och vad som är en absolut sanning och man gör det på ett mycket underhållande sätt som ger gott om utrymme till all den humor en svår och krävande frågeställning som denna behöver för att inte bli Norenskt nattsvart.

Man använder musik och sång till att driva fram berättelsen ungefär på samma sätt som man använder dans till att driva fram berättelsen i till exempel West Side Story och det gör man väldigt bra – Det märks att det är en väldigt bra regissör i Ronny Danielsson som ligger bakom detta mästerverk.


Det är svårt att hitta något mindre bra med detta men o skådespelarnas vägnar skulle jag gärna se att skaparna av detta verk hade undvikit att låta dem stå frysta (stilla) på scen så mycket som man gör nu när detta inte behövs. Visst är det som publik kul att ha många skådespelare att se på men egentligen tillför det väldigt lite att ha de karaktärer som inte är med i handlingen just då på scen stirrandes in i en vägg eller vad man nu gör.


Men på det hela taget är detta ett väldigt bra exempel på vad en modern musikal klarar av när det gäller att berätta en intressant och gripande historia samtidigt som man inte drar sig för att ställa många obekväma frågor till sin publik. Bara det gör denna musikalupplevelse till ett måste och då har jag inte ens nämnt den eminenta musiken med Jag Saknar Bergen i täten. Gå och se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar