lördag 18 april 2020

Fantomen på operan film

Fantomen på operan film

Var: hemma.
När: 17/4 2020
Not a sound on the pavement, has the moon lost her memory? - Memory

Andrew Lloyd Webber fortsätter att förse oss musikalmaskotar med fredagsgodis i form av livestreamed (som dessutom ligger uppe i 48 timmar) musikalfilm från sina största produktioner och denna gång var det dags för Fantomen på operan från storslagna Royal Albert Hall i London.

Den arenan i sig är fantastisk och värt att missa ljuskronans fall och fantomens uppdykande ur en staty för och jag blev dessutom imponerad av hur mycket scenografi man ändå hade släpat med sig in i denna föreställning.

Fantomen på operan kräver en väldigt bra ensemble där den ledande trion (Christine, Raoul och Fantomen) måste ha exceptionellt bra röster för att bära fram denna föreställning och det är glädjande att man hittat fantastiska sådana till detta 25 års jubileum av denna musikal. Detta är verkligen höjden av vad musikal England kunde erbjuda i det tidiga 2010 talet.

Är det något jag saknar i denna föreställning så är det de begränsningar filmmediet ger mig och jag saknade att inte kunna följa den söta apan med blicken eftersom filmkameran var tvungen att fokusera på att förmedla hela spektaklet i Maskerad scenen och det är en stor fördel en live föreställning har jämfört med en filmad sådan. Som svensk önskade jag mig också att man hade valt en film från 30 års jubileet istället eftersom vår egen stjärna Peter Jöback var med där. Hur kul hade det inte varit att se honom i huvudrollen?

Detta är en av Andrew Lloyd Webbers bättre musikaler och själva sinnebilden för 80 talets mega musikaler där fantastiska skådespelare agerar i en miljö som fortfarande ger en rysningar varje gång och de dessutom har dräkter på sig som ger hur mycket ögongodis som helst att se på - Det är inte ett dugg förvånande att den fortfarande går i originalproduktioner i både London och New York även om det är osäkert hur Corona viruset påverkar musikallivet i dessa städer.

Rekommenderas absolut väldigt varmt om man vill lägga dryga två timmar på en stunds musikalfilm när den är som allra bäst en lördag eller söndag i april.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar