tisdag 23 juni 2020

Dagbok från Corona Sverige del 4: Sommar TV.

Dagbok från Corona Sverige del 4 Sommar TV.

Var: TV program i sommar.
När: Måndagar, tisdagar och torsdagar i sommar.

Vad är det här, ska vi inte fira någon jul? Svensson, Svensson firar jul.

Nu börjar sommarprogrammen komma igång och några av de stora klassikerna är TV4 långkörare Lotta på Liseberg och Sommar med Ernst vilka tillsammans med SVTs Allsång på Skansen har fått anpassa sig efter rådande Corona omständigheter.

För Ernsts del innebär det att han kör en bäst av serie där han går runt och visar upp vad han kan i ett sommarhus han tidigare har renoverat samtidigt som han visar tillbakablickar från motsvarande rum under de gångna åren. Det är bra gjort och det är en nostalgikick att få se hur programmet har utvecklats under alla dessa år men det känns samtidigt som något som Ernst gjorde för inte allt för länge sedan. Ernst är en stor sommartradition för mig och det är synd att han inte får sätta tänderna i något nytt projekt i år.

Vad det gäller Lotta på Liseberg är saknaden av publik mycket stor eftersom allsångs program lever högt på att det sitter en publik där och sjunger med i de låtar som är allsångslåtar. Nu hade man visserligen tillbakablickar från motsvarande låtar tidigare år men att se artister uppträda utan publik gör att man tappar väldigt mycket av energin i de vanliga numren. Det är trisst men Lotta tror jag hade vunnit på en att göra som Ernst och sända om de bästa sångnumren från tidigare år medan Lotta själv går runt och visar upp allt som Liseberg har att erbjuda.

Vad gäller tisdagens Allsång på Skansen var det precis lika tomt som hos Lotta och de som sjöng via Duo Appen hjälpte inte mycket eftersom deras ljud knappt hördes. Men man hade ändå god hjälp av den inhyrda kör av ungdomar som hjälpte till och sjöng och dansade men som vanligt sa man aldrig var dessa begåvade ungdomar var ifrån.

Av de två programmen ovan tyckte jag Lotta lyckades bäst tack vare sina nostalgiska tillbakablickar men om Allsången lyckas förvalta den hjälp man har i kören bättre så kan det överväga i slutändan.

Men inget av programmen lyckas runda de problem man har i och med att man kör utan publik och det märks ännu tydligare i allsångsprogram än i tex Talang och Stjärnornas Stjärna där publiken har en mindre roll än i Allsången.

Hade jag fått råda båda programmen så hade jag bett dem ha en sommar där man visar klipp och eller program från tidigare somrar flankerat av programledarna och inbjudna gästers mellansnack i en studio eller runt omkring på Liseberg och Skansen. De har så mycket utrymmen man vanligtvis inte visar i denna typ av TV program och det tror jag publiken skulle uppskatta att få se mer än att se artister sjunga inför en öde salong.

Det tar dock ingen heder av de deltagande artisterna som gjorde sitt allra bästa trots den uteblivna publikresponsen. Det krävs proffsighet och erfarenhet att kunna leverera ett fullgott nummer inför ett tomt publikhav i ett format som normalt sätt har publik och det hade alla artister i måndagens program mer än nog av inklusive programledarna själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar