onsdag 24 juni 2020

Disneys Framåt


Disneys Framåt

Var: Filmstaden Scandinavia
När: 24/6 2020 (Första dagen sedan ny öppnandet.)
Its been a long time, getting from here to there – Enterprise.

Det här är ett klassiskt Pixar äventyr i en värld som är ganska lik vår bortsätt från att den befolkas av allehanda magiska djur och att man tidigare hade både magi och trollkarlar i denna värld.
Vi får följa Balder som är helt inne i ett bordsspel som handlar om världen som den var förrut och hans blyge bror Ian när den senare fyller 16 år och får en chans att vara en dag tillsammans med sin sedan länge döda far.

Det är kul och det händer mycket precis som det ska göra i ett Pixar äventyr av detta slag men kanske har man med lite för många stereotypa karaktärer för att det ska kännas som en riktig klassiker i nivå med Shrek eller Toy Story. Men karaktärerna som är låter man utvecklas på ett bra sätt utan att fokus någonsin tappas från den berättelse man vill berätta. Men detta gör att jag hade sett detta som en musikal film istället för spelfilm.

Dock saknar jag att man inte har med något av de söta enhörningarna och sjöjungfrurna i berättelsen mer än i introduktionen till hur världen såg ut innan den blev civiliserad och i en scen där enhörningarna äter mat ur soptunnorna. Jag menar: Varför göra omaket att introduceras så söta varelser om de inte har en plats i resten av äventyret?

På den positiva sidan är att man har översatt en del text i själva filmen också och det har jag aldrig sett förut vad jag kan minnas. Tänk vilka möjligheter det öppnar att producera lokala versioner av animerade filmer och serier om man också kan översätta sådant som brev och datorskärmar utan att det behöver göras via textremsan.

Men det är trots detta ett mycket bra och vackert äventyr med en story som går direkt in i hjärtat på mig och berör väldigt mycket ända till slutet. Detta tåls att se både en och flera gånger för alla som gillar bra animerade filmer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar