torsdag 24 december 2020

Mirakel årets julkalender i SVT

 

Mirakel – årets julkalender i SVT.

Var: SVT 1

När: 1 – 24 December 2020

Följ ditt hjärta och var dig själv – Mirakel.

 

(Viss spoilervarning om ni inte sett slutet än.)

 

Jag gillar när julkalendrar kan vara bra även för vuxna och det är denna kalender. Det är dessutom en väldigt bra berättelse med sci fi inslag och det är något jag har ett väldigt varmt hjärta för efter att ha sett på Star Trek och Star Wars i många år.

Serien följer Mira från år 2020 och Rakel från år 1920 som bor i samma herrgård fast under helt olika förhållanden. Rakel är från en fin familj som tycker att hon ska bli en ”fin flicka” och Mira är en föräldralös flicka som bor på ett HVB hem i väntan på adoption. De hamnar i varandras kroppar när ett svart hål rymmer från sina skapare och det skapar en hel serie förvecklingar i både nu och dåtiden.

Jag hade lite svårt för sättet det svarta hålet hamnar i herrgårdens vind men det vägs mer än väl upp av det sätt man använder det svarta hålets skapare på och att deras chef som är en släkting till Rakels föräldrar får spela en hund under en tid och det älskar jag av hela mitt hjärta.

Det är dessutom gott om sci fi och fantasy referenser till sådant som Tillbaka till framtiden och Sagan om ringen vilket är rena himmelriket för en sci fi nörd som undertecknad. Skådespelet hålls dessutom på en bra nivå och även om en del vuxna karaktärer hålls på en ”barnslig nivå” så går det aldrig över styr helt.

Ska man klaga på något är det att man missade en del dramatiska poänger genom att inte lägga skapandet av det svarta hålet i Mira och Rakels herrgård fast hundra år in i framtiden – Som det nu blev kom hålet in i herrgården på ett alldeles för chansartat sätt vilket inte är bra ur en dramaturgisk synvinkel. Den tredje huvudpersonens Galadriels sätt att pynta HVB hemmet med allsköns julpynt ger dessutom en som jag förstått det orealistisk bild av hur det är att bo på ett sådan instution och det hade kanske varit mer tematiskt riktigt att låta Rakels familj stå för jul pyntandet och julstämningen i kontrast mot HVB hemmets kala och hårda inredning.

Men på det hela taget är detta en riktigt bra berättelse och det märks att SVT har lärt sig göra gedigna julkalendrar som passar även vuxna på senare år som har innehållet några av mina absoluta favorit kalendrar. Den avslutades dessutom på ett väldigt fint sätt när Mira fick träffa Sören vars liv hon räddade år 1920 och att han genom åren har blivit en icke oäven författare som gavs cred för att ha skrivit serien.

 

Har ni inte haft chansen att se denna berättelsen gör det – Den är så bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar