söndag 19 januari 2020

Pelle Svanslös film 2020


Pelle Svanslös film 2020


Var: Filmstaden Scandinavia, Solna

När: 2020-01-19

All I ever wanted, is to be wanted – Beautifull Ghosts, Cats 2019


Mitt katthjärta slår dubbla slag när vår lokala heders Jellicles får en egen film i form av Pelle Svanslös och det dessutom är en musikalfilm i nivå med vilken Disneyfilm som helst. Faktum är att jag inte skulle ha något emot om Disney adopterade denna berättelse för sin yngre målgrupp, så bra är den.

Här får vi följa hur Pelle Svanslös separeras från sin älskade matte och via en flodtur får uppleva ett stort äventyr i den stora staden Uppsala innan han återfinner sin matte och blir bofast i Stockholms grannstad. Han möter alla de älskade karaktärerna från Åsgränd med Maja Gräddnos och Elaka Måns i täten. Denna berättelse flankeras av ett antal nyskrivna låtar för varje karaktär och den känns uppbyggd som en perfekt scenmusikal om katterna i Uppsala.

Karaktärerna är välgjorda och perfekt röst kastade och ensemblen kan sitt jobb mer än väl. Sångerna sjungs väldigt bra och känns helt rätt för gänget i de olika situationer de råkar ut för samtidigt som berättelsen som sådan känns mer genomtänkt än de ganska episodartade berättelser Pelle Svanslös uppsättningar brukar innehålla eftersom de ofta har de rätt korta episoderna i böckerna som grund och jag skulle verkligen önska mig en scenversion av denna musikalberättelse framöver.

Det som man kan påpeka med denna tecknade film är sättet Uppsala är tecknat på. Det är snyggt gjord och allt ser väldigt bra ut men har man varit i Uppsala några gånger är det något i det visuella som skaver och känns annorlunda än man förväntar sig - Eller om det bara är så att det är tecknarnas egna stil och kreativa frihet som gjort Uppsala något annorlunda än i levande livet.

Men det som ändå finns är trots allt väldigt snyggt gjort och om man plockar av sig hemmaplans glasögonen så har man mycket att njuta av och denna fantastiska film rekommenderas varmt till alla som gillar katter i allmänhet och Pelle Svanslös i synnerhet – Får man önska sig en scenuppsättning med denna berättelse som grund?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar