lördag 4 januari 2020

Shrek enligt POFF


Shrek enligt POFF


Var: Kulturhuset Fanfaren, Farsta, Stockholm

När: 3/1 2020

En saga ska väl ha ett lyckligt slut för annars är det väl ingen riktig saga? – Shrek


I Shrek kombinerar POFF i Farsta allt det jag gillar mest inom musikalvärlden: En fantasyberättelse med färgstarka karaktärer där det finns mycket att titta på och en underbar ensemble under ledning av Maja och Arvid som Fiona och Shrek.


Jag är väldigt svag för sago och fantasy musikaler och jag älskade POFFs uppsättningar av Skönheten och Odjuret och HONK! (Den fula ankungen) och här fortsätter man denna tradition med en ”meta saga” där träskmonstret Shrek möter alla sorters sagofigurer när dessa tvingas flytta in i hans träsk av den elaka härskaren i Duloc. Därför får vi möta allt från den fula ankungen till tekoppspojken i Skönheten och odjuret till den elaka häxan i Trollkarlen från Oz (gissar jag?) och det är underbart kul för en som har hängt med i Disney och andra filmmakares animerade sago filmer genom åren eller i varje fall kan sin HC Andersen eller Grimm.


Men det är paradoxalt nog denna eminenta musikals svaghet om man som undertecknad inte har koll på alla de referenser sagofigurerna och de andra ständigt refererar till i denna berättelse. Visst är det ganska ”självförklarande” men känner man inte till vem Pinocchio är eller har sett Peter Pan så borde många av de skämt jag skrattade mest åt falla rätt platt för den oinvigde i detta ämnesområde.

Men även om man inte har läst en enda saga eller sätt en enda Disneyfilm så finns det hela tiden mycket att se och roa sig åt och vem vet om inte denna musikal kan vara en ingång till hela sagovärlden för alla som inte har läst så mycket i livet men ändå lockas av Shrek och Fionas många äventyr?


Dessutom finns här liksom i många av de klassiska sagorna ett fint budskap om att det viktiga inte är hur du ser ut på utsidan utan vilket hjärta du har inom dig och det är tänkvärt för många i dessa tider. Det gör att jag gärna skulle se denna spelas på fler platser runt om i vårt avlånga land och den borde vara en stapelvara i skolans många uppsättningar.


Ska man då gå och se denna? Har ni läst så här långt borde svaret vara givet men ni bör skynda er på för den spelas bara några dagar i Januari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar