torsdag 8 april 2021

Aristocats

 

Aristocats

 

Var: Disney Plus

När: 7/4 2021

Alla snubbar vill ju va katt! – Aristocats.

 

Detta är berättelsen om en söt innekatt och hennes barn som blir utkastad av en elak betjänt som vill åt ägarens arv och hur de på sin väg hem möter gatkatten Thomas O Malley och hans vänner som tar hjälp av både en söt mus och en talande häst i sina försök att stoppa betjänten och förpassa denna till en fransk koloni i Afrika. Så långt inga problem och katterna fångar alltid mitt hjärta med både sin varma humor och den fantastiska jazz sången Alla snubbar vill ju va katt.

Vad filmen dock har åtskilliga problem med är sättet man skildrar katter och gäss från andra kulturer och bland annat den trummande Siames katten är en allt för svårsmält parodi på hur musiker från Asien anses vara på den tiden filmen spelades in och även de andra jazzmusikerna i Scatt Katts band har väl inte direkt åldrats väl om man får säga så.

För sin varma berättelse om en älskad innekatt på äventyr i både stad och på landsbygd till trots så får väl denna film anses vara mer än värd sin inledande varningstext om att ”sättet man skildrar andra kulturer på är lika fel då som nu” och det är synd på en i grunden väldigt bra historia.

Normalt sätt brukar jag rekommendera alla slags kattfilmer väldigt varmt eftersom katter och andra djur ligger mig väldigt varmt om hjärtat men här skulle jag istället rekommendera att Disney spelar in en ny och för modern tid anpassad version av denna film. För berättelsen är så pass bra att den skulle tåla en ny inspelning och med tanke på hur älskade katter är så skulle denna nya version lätt kunna bli en framgångssaga också som scenmusikal. Något som jag är rädd för att originalversionen aldrig skulle kunna bli hur välvilligt inställd till filmer om katter man än är och hur bra dess sånger än är.

För finns det något förlåtande med denna film så är det att sångerna och musiken i grund och botten är väldigt bra med Thomas O Malley och Alla snubbar vill ju va katt i framgrunden även om den senare har en del svårtuggade sektioner som behöver putsas till. Huvudrollerna är dessutom väldigt charmiga och jag har trots allt ett gott hjärta till Duccess, hennes söta kattungar med Marie i täten och den charmanta Thomas O Malley och hade det inte filmen haft alla sina problem så hade deras historia och oväntade vänskap kunnat bli en berättelse i Romeo och Julia klass.

Ska man då se denna om man nu råkar ha Disney Plus och är sugen på en kattfilm framöver? Kan man svälja och är medveten om sättet en del karaktärer är skildrade på och eller vill se en film som inte har åldrats väl men som ändå har sina poänger så tycker jag absolut det. Annars finns det filmer om både djur och katter som är bättre och som framförallt har mindre problem i vissa karaktärsbeskrivningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar