onsdag 28 april 2021

Armé museum

 

Armé museum

 Var: Armé Museum, Stockholm.

När: 27/4 2021

Flygvapnet kan förstöra saker på långa avstånd och flottan kan upprätta en blockad men det krävs en armé för att ta ett område – Militär visdom. 

I takt med att samhället öppnar igen är det kul att komma ut och återupptäcka allt som finns att se och göra i vår huvudstad även i en pandemi. Nu var det dags för en tur till Armémuseum och dess nya utställning om Narva vilket är intressant för en historie intresserad som jag är.

Armé museum är ett intressant besöksmål och både bas utställningarna och de tillfälliga dito är gjorda på ett sådant sätt att man kan lätt kan gå runt och botanisera i dem utan att det för den skull upplevs som trångt vilket är bra i tider som dessa. En vardag i april är det dessutom inte särskilt mycket folk där och jag kände det som att jag i stort sätt hade hela byggnaden för mig själv.

Utställningarna är bra och det känns som att man försöker ta upp många sidor av kriget utan den skönmålning som lätt blir i denna typ av militärhistoriska muséer och det känns som att både krigets för och bak sidor tas upp på ett balanserat och inkluderande sätt. Man fokuserar också på de människor som levde både av kriget och i dess skugga och det blir således ett minst lika stort fokus på de historiska skeendena som det är på vapen och militär utrustning.

Ska man se något negativt är det att det är en gammal byggnad med en hel del ”pröva på” och ”Tag tag i” stationer för att till exempel få ljud till bildspel och multimedia vilket känns som mindre lyckat i tider som dessa även om det fanns gott om tillfällen att tvätta händerna i lokalerna. Det känns också som att en del av de historiska personer man väljer att lyfta fram i utställningarna inte är där för att de är en central del av svensk historia utan för att de ska lyftas fram som varandes sådana personer och även om det syftet är gott kan utförandet ibland kännas lite ”påtvingat”.

Men på det hela taget uppskattar jag detta muséum och det försök man har gjort att levandegöra historien och de människor som en gång var en del av den är mycket lovvärda så detta museum rekommenderas varmt till alla som är intresserad av militär historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar