måndag 5 april 2021

Skansens återöppnande

 Skansens återöppnande.

Var: Skansen, Stockholm
När: 4/4 2021
Livet är härligt när man är mätt och glad - Livet är Härligt, Kapten Sabeltand.

Att äntligen få komma ut och upptäcka staden igen efter ett halvår hemmavid känns som ett äventyr och att dessutom få äta på McDonalds för första gången sedan i höstas och dessutom besöka både Djurgården och Skansen känns helt fantastiskt. För mig som är van vid flera aktiviteter i veckan är återöppnandet av vissa museer och utomhusparker guld värt och att det var en riktigt fin vårdag försämrar inte saken.

Eftersom det var en söndag i påskhelgen så var det inga som helst problem med trängsel i kollektivtrafiken och det kan vara värt att tänka på att det inte alltid är lika mycket folk i en storstads kollektivtrafik.

Men hur fungerade då själva Skansen besöket? Kan man känna sig trygg att gå runt i en stor utomhus park i dessa Corona tider? Det tycker jag nog och en fördel med en stor park är att man kan välja att gå och stå där det inte är så mycket folk. Det finns områden på Skansen som är nästintill öde och det personalen var verkligen på tårna vad det gällde att räkna hur mycket folk som fanns i varje enskilt område och de hade satt en maxgräns på 5 000 besökare per dag då de tydligen har 100 000 kvadratmeter till sitt förfogande. Det fanns också tydliga skyltar med hur många som fick gå in i de hus som var öppna och de satte upp checkpoints när det riskerade att bli för mycket folk i till exempel Björnberget. Köbildningen vid entrén sköttes också på ett väldigt bra sätt. Skansens personal visade verkligen vad en kunnig och driven foajé personal kan åstadkomma för att minska riskerna för trängsel och hanterandet av in och utsläpp.

Ska man ha några synpunkter är det att man kanske borde tänka på att införa "mobile order" vid restaurangerna och kaféerna eftersom Corona säkrade köer och sittplatser tar upp mycket mer utrymme än vanligtvis och det skapade en större känsla av trängsel än vad som annars hade behövts. Dessutom var flera av de djurhagar man hade tomma och hade man placerat djur från andra hagar där istället så hade besökarna kunnat sprida ut sig ännu mer än som var fallet nu.

Men Skansen bevisar att man kan ha sådana här parker öppna även i ett läge som vi har nu och de bevisar även att det skulle gå att sköta en mässa eller utomhus teater med detta reglemente. Jag tycker nog att vi kan lita på att de flesta är medvetna om att det är Corona och gör sitt bästa för att undvika trängsel och dessutom är personalen där för att se till att sådan ändå inte uppstår.

Det skulle vara intressant om man kunde Corona testa alla besökare på Skansen en dag när det är "fullt" (at capacity som de säger i USA) och se om det finns tecken på att fler blir smittade några dagar senare än vad som är fallet ute i samhället och således kunna avgöra hur "farligt" denna typ av verksamhet är. För som det är idag är det en massa som har åsikter kring detta men få som verkligen vet något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar