lördag 25 september 2021

Annie enligt Kålle besök 2

 Annie enligt Kålle besök 2

Var: Intiman, Stockholm
När: 24/9 2021
I morgon har jag alltid kvar - I morgon Annie

Detta var en av de sista musikalerna (tillsammans med Next To Normal i Uppsala) jag såg innan pandemin slog till på allvar och det är därför någon slags poetisk rättvisa i att det också är en av de första jag ser nu när vi äntligen (de sista restriktionerna som berör teatrarna lyfts den 29 september) ser ljuset i slutet av denna pandemi tunnel.

Det är dessutom en väldigt bra musikal att starta med om man tänker på Annies obotliga optimism inför alla de svårigheter hon ställs inför och tänker sig att det var och är hur vi musikalmaskotar kände oss under pandemin. Det känns därför som en musikal alla verkligen borde se nu när vi ska sätta oss i teatersalongerna igen och njuta av vår återvunna frihet.

I Annie följer vi huvudpersonen Annie som tar sig från det barnhem där hon spenderat nästan hela sitt liv till de finare salongerna hos miljardären Warbucks i slutskedet av den amerikanska depressionen på 1930 talet och vi får bokstavligen se hur Annie med sin optimism inspirerar den dåvarande amerikanska presidenten Roosevelt till sin New Deal som återstartade landet efter denna.

Vilket bara det gör denna musikal alltför tänkvärd med tanke på hur kulturen både har påverkats av och behöver återstartas efter pandemin. 1930 talets New Deal har därför en slående likhet med vår moderna version i form av regeringens fem stegs plan för att öppna kulturen igen efter pandemin och bara detta samband och allt det engagemang som vi behövde för att nå så lång gör denna musikal mycket sevärd.

Det finns egentligen inte så mycket att klaga på i detta lyckopiller så jag tar detta utrymme i akt att berömma alla begåvade och talangfulla barn som Kålle och hans kreativa team alltid lyckas hitta till sina musikaler på Intiman. Jag har sett de flesta av hans uppsättningar från 2010 och frammåt och har alltid blivit super imponerad av alla barn som finns med och det är också fallet i denna uppsättning.

Detta är som sagt en musikal alla, och jag menar verkligen alla, borde se under höstens spelperiod. Gå och se!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar