söndag 19 september 2021

Cyrano de Bergerac enligt Alexander Mörk Eidem

 

Cyrano de Bergerac enligt Alexander Mörk Eidem

Var: Kulturhuset Stadsteaterns stora scen, Stockholm

När: 19/9 2021

The king is back! – Stapel replik I fantasy och sago filmer.

Jag har älskat mycket av det Alexander Mörk Eidem har satt upp (De tre Musketörerna, Djungelboken och En Folkefiende) genom åren och blev glad när han efter ett par år på Dramaten återvände till sitt fädernehus Kulturhuset Stadsteatern.

Därför var det med spänning jag såg fram emot mitt första besök på en av hans uppsättningar efter återkomsten och hans version av Cyrano de Bergerac gör mig inte besviken – Tvärtom. För denna uppsättning bär Alexanders unika signum eller märke rakt igenom och det gäller inte minst hans förmåga att ta en välkänd berättelse och berätta det på sitt vis – Här hjälpt av dramaturgen Crimp som har tagit flera unika grepp i sin bearbetning.

Det märks främst på att det istället för originalets fäktningsscener istället duelleras med ord och ”Spoken Word” battles vilket ger en helt annan dynamik till hela verket och en brilliant sammankoppling till all den vers som framförs av de flesta karaktärerna. Det känns så rätt att en poet som Cyrano ska duellera med ord när man väl har sett det.

Detta förstärks också av att Alexander har lyckats hitta en ensemble som ser ut som och speglar det Sverige vi har idag. Det borde i sin tur göra denna pjäs populär som ett skolteaterbesök bland Stockholms många högstadie och gymnasie skolor runt om i länet. Ska man uppdatera ett klassiskt verk på ett sätt som känns modernt här och nu trots att det utspelar sig i 1600 talets Frankrike känns detta som ett självklart sätt att göra det på.

Är det något jag skulle kunna önska mig är det att Cyrano på något sätt hade kunnat få behålla sitt signum, det vill säga sin framträdande och långa näsa. Nu pratas det mycket om denna men vi får aldrig se den. Den behöver egentligen inte vara ful eller märkt av vårtor som i de flesta andra uppsättningar men en längre än normal lång näsa hade inte skadat.

Men det bästa en recensent kan önska sig när det handlar om en uppdaterad version av en välkänd klassiker är att det blir lika bra eller bättre än originalet och i detta fall kan jag nöjt konstatera att det i detta fall har blivit så. Gå och se om ni får chansen – Ni blir inte besvikna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar