måndag 13 september 2021

Freemakers adventures

 Freemakers adventures

Var: Disney Plus
När: September 2021
Du måste förstå att mycket av det vi håller för sanning beror på vår egen synvinkel - Star Wars.

Freemakers är tre syskon och en robot som arbetar som skrotsamlare i en galax långt, långt borta. De är LEGO figurer eftersom detta är en del av det ständigt växande LEGO Star Wars universumet.  I de två säsongerna får vi följa hur de först jagar efter kristallerna till Kyber sabeln (en variant av ljussabel) och dels jagar delarna till Pilspetsen som är ett skepp den unga kraftbyggaren Rowan har tänkt fram.

De två säsongerna är väldigt lika till sin uppbyggnad och följer samma dramaturgiska kurva men med den skillnaden att man i säsong ett är i Freemakers huvudbas Hjulet och i säsong 2 på rebellernas flaggskepp Home one.

De skurkar man har har tampas med är också rätt lika även om första säsongens Sith lord Nale försöker spela god Jedi riddare med blandat resultat medan andra säsongens robot skurk bara är en oslagbar maskin som hjältarna ändå lyckas besegra gång på gång tills det är så använt att Rowan använder det som argument till att övertala roboten. 

Men det fungerar som hot och jag gillar både hur Freemakers hanterar sina problem och hur både de och sängens huvudskurk interagerar med Kejsar Palpatine och Vader som båda visar upp en mer humoristisk sida än de gör i filmerna.

Det jag däremot kan tycka är mindre lyckat är att man har använt så få röst skådespelare till denna tv serie här i Sverige och jag kan tycka att varje någorlunda stor roll borde ha fått en egen röst skådespelare nu när vi har så många begåvade sådana. Jag har ofta letat i rollistan för att hitta vilka som gör till exempel kejsaren, Vader, Amiral Ackbar eller den söta katt tjejen men hittar bara några stycken "övriga röster". 

Men de röstskådespelare man har engagerat gör ändå sitt jobb bra och med för karaktärerna passande röster och enbart det gör det värt att se denna serie så länge man inser att det är en Star Wars serie som främst riktar sig till barn och unga. Jag gillar detta men det är kanske inte alla vuxna Star Wars fans grej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar